Natuurgeweld

De ongekende verwoesting van Sint Maarten (foto’s en video)

07 september 2017

Gisteren woedde de orkaan Irma op Sint Maarten. De aangerichte schade is van een ongekende omvang. Het eiland is onbereikbaar voor luchtverkeer, en ook de haven is verwoest.

Premier Mark Rutte belegde vanmorgen een persconferentie, waarin hij stilstond bij de schade die de orkaan heeft aangericht: ‘Er zijn grootschalige verwoestingen aan de infrastructuur, huizen en bedrijven. Er is geen stroom, geen stromend water en geen benzine. Auto’s drijven door de straten en bewoners zitten in het donker. Ze zijn van de buitenwereld afgesloten.’

Hel brak los

Nu de storm verder westwaarts is getrokken, wordt de balans opgemaakt. Voor zover bekend vielen er tien doden op het Franse deel van het eiland. De materiële schade is niet te overzien. Irma is de krachtigste orkaan die ooit is gemeten in het Caraïbisch gebied. Woensdag zat Sint-Maarten, om 13.30u Nederlandse tijd, in het oog van de storm. Daarna brak de hel los.

Sint-Maarten heeft een Nederlands en een Frans deel (St. Martin). Aan de Franse kant van het eiland is de ravage enorm. Er zijn, voor zover bekend, acht doden gevallen, en 21 gewonden. Volgens de Franse krant Le Figaro is 95 procent van het eiland verwoest. Het is nog onbekend of in het Nederlandse deel van het eiland dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Militairen en andere medewerkers van Defensie proberen zo snel mogelijk het openbare leven in Sint-Maarten weer op gang te brengen. Het vliegveld en de haven zijn volgens het ministerie van Defensie onbereikbaar. Regeringsgebouwen zijn niet beschikbaar en de communicatie verloopt moeizaam. ‘We zijn nu bezig om het eiland in kaart te brengen en proberen een beeld te krijgen wat nodig is voor de opbouw,’ zegt Egbert Stoel, een officier van de marine tegen Radio 1.

Bekijk hier de beelden van de orkaan Irma.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.