Formatie

Burger volgend jaar opnieuw meer kwijt aan zorg

06 september 2017Leestijd: 2 minuten

De kosten voor zorg stijgen volgend jaar opnieuw. Niet alleen de zorgpremie, maar ook het verplicht eigen risico gaat omhoog. Dat zeggen ingewijden in de kabinetsformatie. Hiermee wordt de gezondheidszorg opnieuw duurder, en het ziet ernaar uit dat die tendens voorlopig niet wordt gekeerd.

Het nieuws werd vanochtend zowel door het AD als door De Telegraaf naar buiten gebracht. Volgens het kabinet zal de basispremie voor de zorgverzekering stijgen, met ongeveer 6 euro per maand. Ook het verplicht eigen risico gaat komend jaar stijgen, naar waarschijnlijk 400 euro per jaar.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal het eigen risico in 2021 100 euro duurder zijn, tenzij de regering maatregelen neemt. De kosten in de zorg nemen de komende jaren verder toe, vooral door de vergrijzing. Daarom moet het eigen risico omhoog.

Veelbesproken tijdens campagne

Het verplicht eigen risico was tijdens de verkiezingscampagne een veelbesproken onderwerp. Vooral de SP wilde het eigen risico in de zorg afschaffen, om het te vervangen door een ‘nationaal zorgfonds’. VVD en D66 waren daarop tegen, omdat een nationaal zorgfonds moet worden betaald met hogere belastingen of hogere premies.

Volgens het AD wilden CDA en ChristenUnie tijdens de formatieonderhandelingen het eigen risico verlagen, maar financieel blijkt dat niet haalbaar. In het verkiezingsprogramma van het CDA werd ervoor gepleit om het eigen risico te verlagen, met 105 euro. ChristenUnie wilde een verlaging van 100 euro. Een doorberekening wees uit dat dit zwaar weegt op de begroting: kosten zijn 1,1 miljard.

Overigens zal volgend jaar ook de zorgtoeslag stijgen, zegt De Telegraaf. De toeslag zal oplopen tot 130 euro per maand, waarvan de ene helft bedoeld is voor de verhoogde premie en eigen risico, de andere helft moet de burger helpen aan extra koopkracht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.