Zijlstra over crisis: ‘Het is buitengewoon moeilijk, maar…’

30 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Zijlstra - bron:ANP

De begrotingsplannen voor 2018 moeten donderdag zijn ingediend bij de Raad van State, die erover zal adviseren. Maar de VVD en PvdA verkeren in een crisissfeer vanwege de lerarensalarissen. Volgens Halbe Zijlstra (VVD) is er misschien een oplossing.

Komt dit nog goed, of stapt Lodewijk Asscher uit het kabinet Rutte-II? Zijn PvdA (negen zetels in de Tweede Kamer) wil nog even snel, in elk geval voordat de nieuwe regeringsploeg op het bordes staat, een verhoging van de lerarensalarissen erdoorheen jagen.

Demissionair kabinet kan helemaal niet vallen

Hij dreigde eerder zijn handtekening niet onder het begrotingsakkoord te zetten, als de VVD niet instemt met deze verhoging. De twee partijen, die vier jaar lang zonder al te veel noemenswaardige problemen hebben samengewerkt, voeren koortsachtig overleg op het ministerie van Financiën – het domein van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Mochten ze er niet uitkomen, dan is de crisis compleet.

Maar tot een val van het demissionaire kabinet, waarover wordt gesproken, zal het niet komen. Simpelweg omdat een demissionair kabinet helemaal niet kan vallen. Premier Mark Rutte (VVD) heeft het ontslag vanwege de verkiezingen in maart al aangeboden aan de Koning. Asscher kan zijn ministers en staatssecretarissen wel terugtrekken, waardoor de liberalen die paar weken die vermoedelijk nog resten het vanaf dat moment alleen moeten doen.

PvdA wilde tijdrekken met nieuwe voorstellen

Dinsdag kwam de PvdA met nieuwe voorstellen, die vooral waren bedoeld om tijd te rekken. Of de VVD er iets in ziet, is niet bekend. Naar verluidt zou het belangrijkste PvdA-plan zijn afgeschoten. Vooral Rutte heeft het moeilijk, want hij schaakt deze dagen op twee borden. De VVD-leider moet zowel Asscher als de formerende partijen masseren.

Meer politiek in Elsevier Weekblad: ex-politici met wachtgeld: hoe vinden zij werk?

CDA, ChristenUnie en D66 zouden vooralsnog niet willen instemmen met een loonsverhoging zolang zij geen totaaloverzicht hebben van de financiën voor de nieuwe coalitie. De hoofdrolspelers willen weinig kwijt over het crisisoverleg vandaag. Halbe Zijlstra liet na afloop van de eerste ronde weten dat het allemaal ‘buitengewoon moeilijk’ blijft, maar ook dat er misschien een oplossing in zicht is. Of dat gaat werken? ‘Dat moeten we nu bekijken.’