Zaltbommel

Simpel en goedkoop: het betonblok in strijd tegen terreur

16 augustus 2017

Sinds terroristen met vrachtauto’s aanslagen plegen, is er een enorme vraag naar betonblokken. Het beveiligingsblok rukt op in het straatbeeld. Het is een goedkope antiterreurmaatregel, ziet Eric Vrijsen.

Directeur Henri Spoormakers van Jansen Beton legt in het jongste nummer van Elsevier Weekblad uit dat zijn bedrijf in het Brabantse Son jaarlijks honderdduizenden stapelbare ‘legioblocks’ maakt, waarvan zeker 5 procent wordt gebruikt om festivals, massabijeenkomsten, stadscentra en overheidsgebouwen te beveiligen.

De blokken hebben de vorm van een legosteentje. Zes of acht noppen op de bovenkant maken ze beter stapelbaar en geven ze bovendien een speelser aanzien. Het betonblok meet 120 cm bij 80 cm bij 80 cm en weegt zo’n 2.000 kilo. Sinds de aanslagen van vorig jaar in Nice en Berlijn is de vraag sterk gestegen en rukt het beveiligingsblok op in het straatbeeld.

Per abuis op de beveiliging botsen

Elsevier Weekblad doet verslag van de ernstige bedreigingen tegen lokale overheden, met het gemeentehuis van Zaltbommel als voorbeeld. PvdA-burgemeester Peter Rehwinkel vertelt hoe een verwarde man met zekere criminele connecties vanuit achtereenvolgens Marokko, Duitsland en een onbekende verblijfplaats voortdurend doodsbedreigingen uitte en bomaanslagen aankondigt. De gemeente huurt extra bewakingspersoneel in.

Een vrij goedkope maatregel is het plaatsen van betonblokken. Ze kosten een kleine 100 euro per stuk. Ze kunnen makkelijk worden hergebruikt en reizen mee van het ene festival naar de andere braderie. De blokken worden inmiddels ook geleverd met uitsparingen voor de vork van heftrucks. Een handige optie is ook een reflecterende strook, om te voorkomen dat automobilisten in het donker per abuis op de beveiliging botsen.

Directeur Spoormakers vertelt in Elsevier Weekblad dat je met een tamelijk klein aantal betonblokken een groot gebied kunt beveiligen. Hij geeft het voorbeeld van het stadscentrum van Hamburg, waar tijdens de recente G20-topconferentie met slechts 300 betonblokken een aanslag met een vrachtauto kon worden uitgesloten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.