Criminaliteit

Politie wil visumplicht in strijd tegen criminele Albanezen

19 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De politie slaat alarm over het toenemend aantal criminele Albanezen in Nederland. Bij hen zijn Nederlandse steden in toenemende mate populair als uitvalsbasis. Tijd voor herinvoering van de visumplicht, vindt de politie.

Afgelopen jaar is het aantal Albanese verdachten in Nederland verdubbeld. Dat blijkt uit een analyse van criminaliteitscijfers. Politie en justitie hebben samen een brief gestuurd aan het nieuwe kabinet, waarin zij oproepen de visumplicht weer in te voeren. Die brief is in handen gekomen van De Telegraaf.

Albanezen beheersen onderwereld

Albanese criminelen trekken de macht in de onderwereld naar zich toe. Ze gebruiken Amsterdam en Rotterdam als uitvalsbasis voor de handel in drugs. Volgens de politie van beide steden is het van belang snel in te grijpen.

De eenheden zien dat de Albanese onderwereld zijn invloed wil uitbreiden in Nederland, door zich te nestelen in de horeca, het bedrijfsleven en vastgoed. Snelle actie is nodig. ‘We willen niet over een paar jaar constateren: goh, ze hebben het hele Damrak in handen,’ zegt een recherchechef tegen De Telegraaf.

Vrij reizen

Albanezen kunnen vrij reizen binnen de Schengenzone, hoewel Albanië geen Schengenland is. Sinds 2010 is een visum niet meer nodig. Herinvoering van een visumplicht voor Albanië is moeilijk: sinds 2014 is het land kandidaat-lid van de Europese Unie.

De politie schat dat er zes keer zoveel Albanezen in Nederland zijn dan officieel is geregistreerd. Als er een visumplicht wordt ingevoerd, kan de politie in elk geval zien wie er in het land is. Dan kan een dam worden opgeworpen, is de gedachte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.