nederland

Pechtold: soms principes ‘uitruilen’ in plaats van ‘verwateren’

09 augustus 2017

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat het soms beter is om je principes in de koelkast te zetten, in plaats van ze te verwateren met andere principes. Pechtold had woensdag gesprek onder vier ogen met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en beide mannen vinden dat er over principes geen compromis valt te sluiten.

Pechtold vindt het daarom beter om af te spreken dat ‘we het ene probleem aanpakken op de manier die jij ideaal vindt, en het andere zoals de andere dat zou zien.’ Dat zei hij woensdag na zijn onderonsje met Segers.

Heikele onderwerpen

De twee politieke leiders bleven tijdens de lunchpauze van de formatieonderhandelingen achter in het Johan de Witthuis, terwijl VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma gingen wandelen.

De twee partijen staan op een aantal onderwerpen lijnrecht tegenover elkaar. Het gaat onder meer om voltooid leven, de kweek van embryo’s en het wietbeleid. Pechtold ziet het niet zitten om ‘in vage teksten de onderlinge verschillen weg te poetsen’.

‘Als je probeert bij moeilijke kwesties in het midden te komen, dan moet je je afvragen of je er allebei überhaupt wat mee hebt,’ aldus Pechtold. Hij ruilt daarom onderwerpen waarop de twee partijen hemelsbreed van elkaar verschillen soms liever uit.

Hij komt daarmee ook met een waarschuwing voor de andere onderhandelaars: staar je niet blind op principes. ‘Dat verstart jezelf,’ aldus de D66-leider.

Nog geen regeerakkoord in zicht

Woensdag werd tijdens de onderhandelingen onder meer gepraat over gaswinning en pensioenen. Het was de eerste formatiedag na een vakantieonderbreking van drie weken. De vier partijen begonnen hun onderhandelingen eind juli onder leiding van oud-minister en VVD-prominent Gerrit Zalm. Hij probeert met de vier partijen tot het kabinet-Rutte III te komen.

Hoewel de vier onderhandelaars voor hun vakantie aangaven optimistisch te zijn over de onderhandelingen, is een Regeerakkoord nog niet in zicht.

De vier partijen wilden voor hun vakantie een aantal financiële paragrafen van het Regeerakkoord hebben besproken, zodat het Centraal Planbureau de haalbaarheid van de plannen zou kunnen doorrekenen tijdens de vakantie.

D66 verschilt niet alleen sterk van de ChristenUnie. Ook met het CDA zou er onenigheid zijn: D66 streeft naar een progressief klimaatbeleid en neemt de klimaatdoelen van Parijs als uitgangspunt. Het CDA moet rekening houden met zijn achterban: de christen-democraten vertegenwoordigen een groot aantal boeren. Die zijn van oudsher minder begaan met CO2-reductie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.