nederland

Pechtold en Segers positief: ‘Afgelopen dagen heel zinvol’

11 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Na twee weken vakantie komt de kabinetsformatie weer op gang. Het lijkt erop dat die eindelijk een hoge vlucht neemt. Dat laten onderhandelaars Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Alexander Pechtold van D66 weten.

Voor aanvang van de onderhandelingen werd hun vandaag gevraagd naar de stand van zaken. ‘De afgelopen dagen zijn heel zinvol geweest,’ zei Pechtold, ‘ik verwacht vandaag een mooie dag.’ Ook Segers is positief gestemd over de voortgang: ‘We boeken vooruitgang op een aantal terreinen. We hebben een goede week gehad.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Kwesties afgetikt’

Ook VVD-onderhandelaar Halbe Zijlstra is positief over de wending die de formatiebesprekingen nemen na de korte vakantie. Volgens Zijlstra zijn een ‘aantal kwesties afgetikt’, maar hij wil niet nader in detail treden.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakbond FNV schuiven naar verwachting volgende week aan bij de onderhandelaars. Met de formatiepartijen bespreken zij onder meer een mogelijke hervorming van het pensioenstelsel en de uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Rutte grote afwezige

VVD-leider Mark Rutte ontbreekt vandaag bij de formatie. Hij is in Litouwen om daar Nederlandse NAVO-militairen te bezoeken. Rutte bezoekt het Litouwse dorp Rukla, waar 270 Nederlandse soldaten zijn gestationeerd. De NAVO-militairen zijn ingezet in de Baltische staten om een mogelijke Russische aanval te voorkomen.

‘Het Russische buitenlands beleid is de laatste jaren steeds assertiever geworden, en bij tijden zelfs agressief waar het gaat om de annexatie van de Krim en het destabiliserend optreden in Oost-Oekraïne. Tegelijkertijd is het goed te benadrukken dat de NAVO niet uit is op een confrontatie met Rusland,’ zegt de demissionair premier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.