Migratie

Oud-premier Lubbers pleit voor opname 25.000 migranten per jaar

08 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Nederland moet ieder jaar 25.000 vluchtelingen opnemen. Dit schrijft oud-premier Ruud Lubbers in een ingezonden stuk in NRC. Het stuk is een reactie op de vastgelopen formatiepoging met VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

De formatie tussen de vier partijen liep in juni stuk op het thema migratie. Opmerkelijk is dat de oud-CDA-premier zich in de ingezonden brief achter het standpunt van GroenLinks schaart.

Formatie strandde op migratie

GroenLinks wilde de migranteninstroom van Nederland verhogen naar ten minste 5000 per jaar, oplopend naar 25.000. Hierop reageerde Halbe Zijlstra (VVD) gepikeerd, hij vond de extra opname van vluchtelingen ‘politieke zelfmoord’. Ondanks een lijmpoging van D66-leider Alexander Pechtold, strandde de formatie kort daarop. NRC Handelsblad maakte een reconstructie over de stukgelopen formatiepoging.

Volgens Lubbers is het voorstel van GroenLinks niet alleen een goed idee, maar hij gaat nog verder. In een ingezonden brief, die hij samen met emeritus hoogleraar globalisering en duurzame ontwikkeling Paul van Seters schrijft, neemt hij stelling in tegen de VVD, maar ook tegen zijn eigen CDA.

De oud-premier memoreert de gastarbeiders die in de jaren ’50 naar Nederland kwamen: ‘die gastarbeiders hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan de wederopbouw van ons land.’

Vluchtelingen tegen vergrijzing

Lubbers meent dat Nederland een probleem heeft, namelijk de toenemende vergrijzing. De oud-premier heeft ook een oplossing bedacht: bij het opnemen van jaarlijks 25.000 vluchtelingen is het mogelijk om de arbeidsmarkt te voorzien van frisse krachten, ‘mits zij in staat zijn om in ons land in te burgeren en op korte termijn hun eigen boterham te verdienen’.

‘Vluchtelingen hebben ons nodig, maar wij hen ook,’ aldus Lubbers en Van Seters.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.