Mensensmokkelaars hebben vrij spel op sportvliegveldjes

01 augustus 2017Leestijd: 1 minuut
Migranten wachten langs de kant van de weg vlakbij Calais - Foto: AFP

Mensensmokkelaars vinden steeds andere manieren om migranten illegaal naar hun plaats van bestemming te krijgen. De nieuwe smokkelroute naar Groot-Brittannië loopt via kleine sportvliegvelden, omdat daar nauwelijks controle is.

Migranten vliegen met sportvliegtuigjes van kleine luchthavens naar lokale vliegvelden in Groot-Brittannië, meldt De Telegraaf dinsdag.

Britse piloten

Asielzoekers kunnen makkelijk via die route reizen, omdat er nauwelijks controle is. Ze verdwijnen dan voordat de douane op het vliegveld is.

Ook het Gelderse vliegveldje Teuge, in de buurt van Apeldoorn, is gebruikt in het smokkelnetwerk. Daar zijn begin juli twee Britse piloten aangehouden die veertien Albanezen naar Groot-Brittannië wilden smokkelen, in een vliegtuigje waarin officieel ruimte is voor maar acht personen. Volgens de politie is het de eerste keer dat dit in Nederland gebeurt.

Weinig controle op smokkel

Op kleine vliegveldjes worden niet alleen migranten gesmokkeld, maar ook drugs en goederen. In het Nationaal Dreigingsbeeld 2017 waarschuwde de politie al dat er op kleine Nederlandse luchthavens nauwelijks controle is op smokkel.

Het is inmiddels nagenoeg onmogelijk geworden om nog via vrachtwagens vanuit de Franse havenplaats Calais naar Groot-Brittannië te reizen. Eerder maakten migranten veelvuldig gebruik van deze route, bijvoorbeeld door aan de vrachtwagen te gaan hangen.