Nederland schort uitleveringen aan België op

01 augustus 2017Leestijd: 1 minuut
Ongewenste raddraaiers moeten worden vastgezet. Foto: ANP

Nederland levert voorlopig geen gevangenen uit aan België. In België krijgen gedetineerden een ‘onmenselijke behandeling’. De grondrechten van gedetineerden in Belgische gevangenissen zouden in het geding zijn.

Dit blijkt uit een rapport van het antifoltercomité van de Raad van Europa. Voorlopig worden er geen uitleveringen verricht aan België. De Raad van Europa veegde in een vernietigend rapport de vloer aan met de erbarmelijke leefomstandigheden in Belgische gevangenissen.

De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft in een tussenvonnis bepaald dat verdachten voorlopig niet worden uitgeleverd. Volgens de Amsterdamse rechtbank moet eerst duidelijk worden in hoeverre de gevangenissen in België voldoen aan de leefomstandigheden.

Het antifoltercomité van de Raad van Europa publiceerde een rapport waarin de omstandigheden in Belgische gevangenissen werden omschreven als erbarmelijk, in het bijzonder tijdens stakingen van het personeel. De toestand zou volgens het comité ‘ongehoord’ zijn.

Uitlevering van acht man opgeschort

Aanleiding voor het besluit van de Amsterdamse rechtbank was een verzoek van een Antwerpse  rechter om acht verdachten uit te leveren aan België. Dat meldt de Belgische krant De Morgen.

De acht mannen worden in verdacht van deelname aan een criminele organisatie, ze zouden drugs smokkelen uit Zuid-Amerika. De haven van Antwerpen zou een uitvalsbasis zijn geweest.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.