Migratie

Meer bijstandstrekkers door nieuwkomers: dit valt op

31 augustus 2017

Opnieuw komen er meer mensen in de bijstand terecht. Het aantal bijstandsontvangers is tussen juni 2016 en juni 2017 gestegen met 12.000 tot 472.000. De toename komt vooral voor rekening van statushouders, ex-asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Onder mensen met een niet-westerse achtergrond groeide het aantal bijstandsontvangers. Mensen met een Nederlandse of westerse achtergrond hebben minder vaak een bijstandsuitkering, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De groei komt vooral door Syriërs en Eritreeërs, asielzoeker die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Eerdere euforie over hoogopgeleide asielzoekers uit vooral Syrië stuit op feiten. In Opsterland wist slechts één asielzoeker betaald werk te vinden, schrijft Syp Wynia >

Economie trekt aan, meer vacatures

Als ze eenmaal statushouder zijn, kunnen ze een beroep doen op een bijstandsuitkering. Dat doen zij massaal: tussen juni 2016 en juni 2017 nam het aantal bijstandsontvangers in de groep niet-westerse allochtonen toe met 16.000 tot ruim 239.000.

Van de mensen met een Nederlandse of westerse achtergrond zijn er meer die uit de bijstand gaan, bijvoorbeeld omdat ze werk hebben gevonden. De economie trekt aan en er zijn meer vacatures. De werkloosheid daalt. Al blijft een loonstijging uit.

Een paar dingen vallen op

Wat opvalt, is dat het aantal jongeren in de bijstand nog altijd groeit. Bij jongeren tot 27 jaar gaat het om 5.000 in een jaar. Ook deze stijging heeft te maken met het aandeel van statushouders, zegt CBS-woordvoerder Peter Hein van Mulligen tegen Elsevier Weekblad. De stroom migranten naar Europa telde veel jonge mannen uit bijvoorbeeld Syrië, Irak en Afghanistan. ‘En jonggehandicapten krijgen minder snel een Wajong-uitkering, waardoor ze vaker in de bijstand belanden,’ aldus de woordvoerder.

Wat verder opmerkelijk is, is de relatief grote bijstandsinstroom in de regio Gorinchem (Zuid-Holland). Volgens Van Mulligen kan dit komen doordat in deze regio relatief veel huizen beschikbaar zijn voor statushouders. Gorinchem hielp twee keer zoveel statushouders aan een huis, meer dan de gemeente verplicht is te doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.