Politiek

Mark Rutte sluit vierde termijn als premier niet uit

19 augustus 2017

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) overweegt na het komende kabinet nog een vierde termijn als premier. Dat zegt Rutte tegen RTL Nieuws. ‘Ik zeg niet op voorhand: dit is mijn laatste periode.’ Als hij die ambitie wil verwezenlijken, moet hij de komende verkiezingen opnieuw de grootste worden.

Op dit moment voert Rutte moeizame onderhandelingen met CDA, D66 en ChristenUnie voor een nieuw kabinet. De formatie is al meer dan 150 dagen aan de gang en moet uiteindelijk leiden tot kabinet-Rutte III. Het is de vraag of een kabinet met vier partijen de rit zal uitzitten, maar Rutte gaat er vooralsnog van uit dat de volgende verkiezingen pas in 2021 worden gehouden.

‘Ik vind dat je te zijner tijd moet kijken: hoeveel energie heb je nog als er weer verkiezingen komen. Die zijn voorzien in 2021. Dus dan zou je in september, oktober 2020 zeggen of je weer verder gaat,’ laat Rutte weten aan RTL Nieuws. ‘Dan speelt je gezondheid natuurlijk mee. Maar ook of je voldoende energie hebt en wat je plannen zijn voor dat moment. En er speelt natuurlijk ook mee wat de partij er op dat moment van vindt. Maar ik sluit het zeker niet op voorhand al uit.’

Langstzittende kabinet

Vanaf zondag is Rutte premier van het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Met 1.750 dagen zal Rutte II het vorige langstzittende kabinet overtreffen: Lubbers III. Ruud Lubbers is overigens nog wel de langstzittende naoorlogse premier.

Dat Ruttes kabinet er na ruim vierenhalf jaar nog steeds zit, is bijzonder, want de kabinetten vielen deze eeuw bij bosjes. Wim Kok (PvdA) was in 1998 de laatste die het lukte een kabinet de rit tot het einde te laten uitzitten. Zijn opvolger Jan Peter Balkenende (CDA) liet vier kabinetten sneven. Balkenende wist ook vier kabinetten te leiden, maar liet na het sneuvelen van Balkenende IV een gehavend CDA achter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.