Amsterdam

Leidt falende ambtenaar radicalisering tot bestuurscrisis?

07 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De hoogste ambtenaar radicalisering van de gemeente Amsterdam maakte er een puinhoop van. In juli werd bekend dat Saadia a.T. op non actief was gesteld door de gemeente, vanwege fraude en belangenverstrengeling. Nu blijkt ze mogelijk op meerdere dossiers nalatig geweest.

In juli werd bekend dat Saadia  a.T. per direct op non actief was gesteld. De hoogste ambtenaar tegen radicalisering wordt verdacht van fraude. Ook zou ze vrienden van haar hebben bevoordeeld, en baantjes hebben toegeschoven. Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek naar de zaak.

Hoogste ambtenaar radicalisering

Saadia a.T. was op het gebied van radicalisering de hoogste ambtenaar zonder politieke verantwoordelijkheid, ze was de rechterhand van burgemeester Eberhard van de Laan op dit dossier. Ook was ze het aanspreekpunt van de AIVD.

Elsevier Weekblad onthulde in juli dat ze nalatig was bij het afreizen van een minderjarige jongen naar Syrië. De 16-jarige Achraf werd niet tegengehouden, ondanks een dringende waarschuwing van zijn vader. Dit gebeurde in 2013. Saadia a.T was bij de vader thuis geweest, om hem te verzekeren dat de 16-jarige jongen in de gaten werd gehouden. Tegen de Volkskrant vertelt de vader  van de Syriëganger dat hij Saadia smeekte het paspoort van de jongen af te nemen. Tevergeefs. Zijn zoon reisde af naar het kalifaat en werd in 2015  gedood bij een bombardement in de Syrische stad Raqqa.

Spoeddebat in Amsterdam

De grootste partij van de Amsterdamse gemeente, D66, heeft nu een spoeddebat aangevraagd. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig wil weten of er meer van dit soort incidenten bekend zijn: ‘We moeten de hele aanpak tegen het licht houden.’ Dit zegt hij tegen de Volkskrant. ‘Elke afgereisde jihadi die we hadden kunnen tegenhouden, is er een te veel.’

Volgens de Volkskrant is dit het geval. De krant maakt melding van nog drie inwoners van Amsterdam, die ondanks waarschuwen uit de naaste kring konden afreizen naar het Kalifaat.

Opmerkelijk is dat de gemeente ook een oud-lid van de Hofstadgroep in dienst had, die zou zijn gederadicaliseerd. Toen Het Parool in 2014 zijn geschiedenis onthulde, verdween hij. Volgens bronnen van de Volkskrant is hij afgereisd naar Syrië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.