Migratie

Kamp: ‘We hebben te veel migranten toegelaten’

03 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken kijkt met gemengde gevoelens terug op het immigratiebeleid van het kabinet-Rutte II. Kamp vindt dat Nederland de afgelopen jaren te veel migranten heeft toegelaten.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Opmerkelijk, want het asielbeleid werd mede gevoerd door VVD-collega Klaas Dijkhoff, demissionair staatssecretaris van Justitie. Kamp doet deze uitspraak in een interview met televisieprogramma EenVandaag.

‘Te veel migranten toegelaten’

Kamp vindt dat de oplossing voor de migratiestromen op Europees niveau moet worden gezocht. ‘Je moet voorzichtig zijn met toelaten van mensen die kansarm zijn. We hebben er afgelopen jaren te veel toegelaten,’ zegt Kamp. ‘Europa kan de immigratie beheersen, in Griekenland is het gestopt. Dat is heel goed. Nu moet in Italië hetzelfde gebeuren. Dat moeten we in Europa goed organiseren.’

De VVD-minister pleit ervoor om de vluchtelingen op Europees niveau te verdelen: ‘Mensen komen naar Nederland, naar Zweden, naar Duitsland. Dat is niet de bedoeling. De bedoeling is dat de mensen die op de vlucht zijn voor vervolging, dat die in het eerste veilige land worden opgevangen. Ik ben voor selectie aan de Europese buitengrens. De mensen die je toelaat, moet je vervolgens verdelen over de lidstaten.’

Hongarije moet inbinden

Over landen als Polen en Hongarije, die zich niet willen schikken naar de herverdeling van migranten, zegt Kamp: ‘De beslissingen die genomen worden in Brussel, moeten door alle landen worden uitgevoerd. Landen die het beleid niet uitvoeren, zullen moeten schikken, als ze deel willen uitmaken van de Europese Unie.’

De formatie zal volgens Kamp nog een aantal weken in beslag nemen, maar hij verwacht dat de onderhandelingen voor oktober zijn afgerond: ‘Derde week september is het achter de rug. Dat moet kunnen. Als alles meezit eerste week september.’ Kamp was zelf informateur van het kabinet-Rutte II, met VVD en PvdA.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.