nederland

Plan over Wilhelmus uitgelekt: Rutte III onder druk

16 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Voor de tweede keer in twee dagen zijn er stukken gelekt uit de formatie. Een nieuw kabinet met de vier partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil kinderen verplichten om op school het Wilhelmus te leren. Tijdens de verkiezingscampagne bedacht CDA-leider Buma dit plan om kinderen Nederlandse normen en waarden te leren.

Dat meldt het AD op basis van een concept-akkoord dat de krant heeft ingezien. Ook wil Rutte III Nederlanders die 18 jaar worden een boek geven over de vaderlandse geschiedenis. De formerende partijen willen met deze maatregelen aandacht besteden ‘aan elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit.’

Tweede lek in twee dagen

In twee dagen werd er twee keer uit de formatiebesprekingen gelekt. De vraag is in hoeverre dit het onderling vertrouwen aantast. Gisteren noemde Gert-Jan Segers, de voorman van de ChristenUnie, het vorige lek ‘heel schadelijk voor de formatie’. Na een lange dag onderhandelen zei hij bits: ‘We gaan verder.

‘Ik begrijp dat er weer wat op straat ligt?’ Zo reageerde D66-leider Alexander Pechtold op het nieuws van het AD, bij aankomst aan de onderhandelingstafel.

D66 schamperde tijdens de campagne over het voorstel van het CDA om het Wilhelmus op scholen te verplichten. ‘Altijd hetzelfde liedje,’ zei D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Ook Pechtold liet zich minzaam uit over het plan: ‘Ik ben blij dat het CDA eindelijk eens over onderwijs begint.’ Nu lijkt D66 alsnog overstag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Medisch-ethische kwesties

Gisteren werd ook al gelekt naar het AD over een mogelijke doorbraak in de formatieonderhandelingen. De formerende partijen zouden overeenstemming hebben bereikt over medisch-ethische kwesties: de Embryowet zou worden verruimd om meer onderzoek te kunnen doen naar erfelijke ziektes. Ook werd in een concept-tekst afgesproken de Euthanasiewet niet te wijzigen. De initiatiefwet ‘voltooid leven’, een voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, zal worden behandeld als vrije kwestie. Elke partij kan daarover naar eigen inzicht stemmen.

Eerder liepen formatiebesprekingen tussen D66 en ChristenUnie stuk op medisch-ethische kwesties. Pechtold was terughoudend over coalitie-onderhandelingen met CU-leider Gert-Jan Segers, omdat Segers mordicus tegen een verruimde euthanasiewetgeving is. De verschillen tussen beide partijen moesten worden overbrugd tijdens een diner in het Haagse restaurant Garoeda.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.