Onderwijs

Dijsselbloem: ‘Nooit gedreigd uit kabinet te stappen om lerarensalarissen’

18 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Het conflict over de lerarensalarissen tussen PvdA-leider Lodewijk Asscher en de VVD wordt door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem niet als een groot probleem gezien. In juni dreigde Asscher uit het kabinet te stappen als de VVD de eis van een verhoogd lerarensalaris niet zou honoreren. Dijsselbloem is laconieker. ‘Daar komen we wel uit.’

Volgens de demissionair minister van Financiën wordt de soep minder heet gegeten dan hij wordt opgediend. Dijsselbloem denkt dat een verhoging van de lerarensalarissen niet zal leiden tot een kabinetscrisis. ‘We gaan dit oplossen. Extra geld is echt wel te doen,’ zegt hij tegen RTL Nieuws. Volgens Dijsselbloem gaat het om een relatief klein probleem. ‘Rond dit onderwerp is een iets te opgewonden sfeer ontstaan. Er zijn iets te grote woorden gebruikt.’

Hiermee impliceert Dijsselbloem dat hij de reactie van partijleider Lodewijk Asscher overtrokken vindt.

‘Bloemen wegjatten’

Vorige week gooide VVD-VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra olie op het vuur. Hij liet weten dat Asscher zichzelf in de voet schiet door met veel misbaar aan te sturen op een breuk. ‘Hij had het misschien best kunnen regelen, maar dan had hij zijn mond moeten houden,’ zei Zijlstra tegen De Telegraaf. De VVD wilde de lerarensalarissen best verhogen, ‘maar dan moet je niet meteen gaan claimen waarbij je eigenlijk zegt: dat gaat gebeuren dankzij mij. Wat Asscher probeert te doen, is de bloemen van anderen wegjatten. Daarmee heeft hij het op scherp gezet.’

Opstellen begroting

Dijsselbloem zal als demissionair minister van Financiën een beleidsarme begroting opstellen. Dat betekent dat er geen ruimte is voor nieuwe uitgaven. Voor verhoging van de lerarensalarissen wordt nu mogelijk een uitzondering gemaakt. Dijsselbloem wil dit afstemmen met CDA, D66 en ChristenUnie, die op dit moment samen met de VVD een nieuw kabinet formeren.

Demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) valt hem daarin bij: ‘We komen er altijd uit.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.