migratie

Dijkhoff: afvallige moslims uit Iran maken sneller kans op asiel

09 augustus 2017

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel heeft een aantal risicogroepen uit Iran toegevoegd aan de groepen mensen die sneller kans maken op asiel in Nederland. Het gaat onder anderen om afvallige moslims.

De regeling geldt ook voor politici, journalisten en mensenrechtenactivisten die kritiek hebben op het islamitische regime van Iran. Nog altijd moet de vrees voor vervolging in het land van herkomst wel op individuele basis aannemelijk worden gemaakt, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Risico op vervolging of bestraffing

Dijkhoff heeft besloten al die personen tot risicogroepen te bestempelen. Het geldt ook voor yarsani’s: dat is een Koerdische minderheid die door de Iraanse overheid wordt gezien als sjiitische moslims die het soefisme praktiseren. De soefi’s werden eerder al aangemerkt als risicogroep.

Dijkhoff besloot tot de aanpassingen van het asielbeleid voor Iran in verband met de ontwikkeling daar, waarbij groepen systematisch worden vervolgd en andere groepen kans lopen op vervolging. Een voorbeeld van een groep die al onder de beschermde categorie viel, zijn de LHBT’s in Iran. Dat niveau wordt voor die groep ook bij de nieuwe aanscherping gehandhaafd.

Journalisten en politici worden in de risicogroep opgenomen, omdat Dijkhoff constateert dat deze mensen geen openlijke kritiek kunnen uiten zonder het risico op arrestatie en vervolging. Voor afvalligen geldt weer dat zij risico op bestraffing lopen, door de autoriteiten of in de privésfeer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.