nederland

Deal leraren nabij: krijgt dreigende Asscher dan toch zijn zin?

22 augustus 2017

De afgelopen tijd bestond er grote onmin tussen regeringspartijen VVD en PvdA over Lodewijk Asschers eis om de lerarensalarissen op basisscholen te verhogen. Een kabinetscrisis lijkt echter afgewend: een deal zou nabij zijn.

Volgens het AD gaat het loon van basisschoolleraren volgend jaar omhoog. Er zou worden gewerkt aan een uitruil aan de formatietafel, waaraan naast de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie al enige tijd aanschuiven.

Extra geld voor veiligheid

In ruil voor extra geld voor leraren zou er ook extra geld komen voor veiligheid. Dat is een wens van VVD, CDA en ChristenUnie. Welke eis de PvdA maandag op tafel heeft gelegd, is niet bekend. De sociaal-democraten willen niet zeggen hoeveel extra geld zij willen uittrekken voor de leraren. Duidelijk is dat het niet om de 20 procent verhoging gaat die de leerkrachten op basisscholen zelf willen, om hun salaris gelijk te trekken met docenten op middelbare scholen. In haar verkiezingsprogramma trekt de PvdA 3,25 procent extra uit. Dat kost structureel 400 miljoen euro.

VVD en PvdA bakkeleien al weken over de lerareneis. Vicepremier en PvdA-voorman Lodewijk Asscher dreigde uit de coalitie te stappen als de VVD niet wilde instemmen met een verhoging van de salarissen. Bij de liberalen waren ze daar erg boos over. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra sprak zich eerder deze maand in felle bewoordingen uit over Asschers houding. ‘Hij had het misschien best kunnen regelen, maar dan had hij zijn mond moeten houden,’ aldus Zijlstra in De Telegraaf.

PvdA-leider Asscher heeft zichzelf volgens de VVD’er in de vingers gesneden door te dreigen zijn handtekening niet onder het begrotingsakkoord van dit demissionaire kabinet te zetten als er geen afspraken worden gemaakt over hogere lonen voor leerkrachten. Zijlstra was gisteren al een stuk milder gestemd. ‘We weten wat de PvdA wil, nu moeten we kijken hoe het in de formatie loopt,’ zei hij na afloop van het eerste coalitieoverleg na het reces. Ook Asscher bond wat in. ‘Ik hoop dat we eruit komen,’ sprak hij, eraan toevoegend dat hij niet uit is op de val van het kabinet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.