terreur

Blok trekt Nederlanderschap jihadist in, en ‘heeft nog veel dossiers liggen’

22 augustus 2017

Minister Stef Blok (VVD) van Veiligheid en Justitie wil het Nederlanderschap van zeker één veroordeelde jihadist intrekken. Het is de eerste keer dat het gebeurt, maar Blok waarschuwt dat er nog ‘een heel aantal dossiers’ op zijn bureau ligt waarbij hij hetzelfde wil doen.

De maatregel kan alleen worden toegepast bij jihadisten die behalve de Nederlandse ook nog een andere nationaliteit hebben. Internationale verdragen schrijven namelijk voor dat voorkomen moet worden dat iemand staatloos wordt.

Ongewenst vreemdeling

In maart is een wetswijziging aangenomen waarbij het niet meer per se nodig is dat iemand een veroordeling voor een terroristisch misdrijf achter zijn naam heeft staan om hem zijn Nederlanderschap af te nemen. Het feit dat iemand zich in het buitenland heeft aangesloten bij een terreurorganisatie, zoals terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is genoeg. De persoon in kwestie wordt dan tot ‘ongewenst vreemdeling’ verklaard.

Eerder was nog een veroordeling in een strafzaak nodig. Het wetsvoorstel was erop gericht te voorkomen dat jihadisten terugkeren naar Nederland. In de Tweede Kamer waren destijds wel veel vragen over het voorstel.

Onder meer het feit dat er dan geen strafrechter meer aan te pas hoeft te komen, en het feit dat het lastig bezwaar maken is vanuit het buitenland zorgden voor vragen.

Blok wil goede onderbouwing

In een aantal van de gevallen die op zijn bureau liggen, overweegt Blok nog of hij het Nederlanderschap gaat intrekken. Dat antwoordt hij op vragen van de PVV, die waren gesteld naar aanleiding van het afnemen van de nationaliteit van Britse jihadisten. Hij wil daar naar eigen zeggen eerste een goede onderbouwing voor hebben, omdat het een drastische en zware maatregel is. ‘Als er een goede onderbouwing is, dan schrik ik er zeker niet voor terug de maatregel toe te passen’ zegt Blok.

Het intrekken van de nationaliteit is onderworpen aan een rechterlijke toetsing. De rechtbank wordt op de hoogte gebracht, als de persoon in kwestie niet zelf binnen vier weken beroep aantekent. Dat betekent concreet dat de rechter dan nog altijd zijn oordeel kan geven.

Tot op de dag van vandaag zijn in totaal ongeveer 280 jihadisten uit Nederland naar het buitenland vertrokken. Op dit moment zouden nog zo’n 190 van hen in Syrië en Irak zitten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.