Justitie

Nederland levert verdachten uit aan Turkije, maar waarom?

28 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Nederland levert weer verdachten uit aan de Turkije. Volgens minister van Justitie Stef Blok is dit mogelijk, omdat de Turkse regering garanties geeft dat er geen mensenrechten worden geschonden. Het uitleveringsverdrag met Turkije werd opgeschort na de mislukte staatsgreep in juli 2016.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De vraag is wat de Turkse garanties waard zijn. Eerder deze maand liet Europees Commissaris Frans Timmermans zich zeer kritisch uit over de mensenrechtensituatie in Turkije.

Nederland wil een verdachte van drugshandel wel uitleveren aan Turkije. Daar moet hij voor de rechter verschijnen. Volgens zijn advocaat Bart Stapert is dat onwenselijk, vandaag dient kort geding over de uitlevering van zijn cliënt. Overigens is de verdachte geen aanhanger van de Gülenbeweging, die volgens de Turkse regering achter de coup zit.

Is Turkije een rechtsstaat?

‘Een derde van de rechterlijke macht in Turkije is vorig jaar aan de kant geschoven. Eigenlijk zijn daar nog geen goede vervangingen voor, alleen wat jonge mensen die nog niet goed zijn opgeleid. Waarnemers, ook van de Europese Unie, zeggen dat het met de rechtsstaat in Turkije nog steeds niet goed gesteld is. Maar Blok ziet blijkbaar een ander beeld,’ aldus Stapert tegen BNR Nieuws.

Blok vindt echter dat mensen die verdacht worden van drugshandel gewoon berecht moeten worden. Het alternatief dat het ministerie schetst is dat verdachten van drugshandel, moord, inbraken of mishandelingen anders onbestraft blijven.

Sinds de mislukte coup in Turkije, op 15 juli 2016, werden er geen mensen uitgeleverd. In Turkije zijn sinds de coup meer dan 100.000 verdachten opgepakt, waaronder een groot aantal rechters, onderwijzers en journalisten. Een slecht teken voor de rechtszekerheid.

Turkijerel

Andere bijkomstigheid is de slechte relatie tussen Nederland en Turkije sinds een incident met een Turkse minister. De minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya werd in maart Nederland uitgezet, toen ze een toespraak wilde houden voor het Turkse consulaat in Rotterdam. Dit was zeer tegen de wens van de Nederlandse regering in. De betrekkingen tussen Turkije en Nederland zijn sindsdien niet verbeterd. Zo is de Nederlandse ambassadeur niet meer welkom in Ankara. De Turkse regering liet destijds weten dat in Nederland zich laat gijzelen door PVV-leider Geert Wilders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.