‘Ankara stuurt moordcommando’s aan vanuit Den Haag’

10 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Turkije Foto: AFP

Het heeft er alle schijn van dat de Turkse inlichtingendienst MIT een commandocentrum heeft in Den Haag. Vanuit Nederland zou de geheime dienst zich bezighouden met onder meer het opstellen van dodenlijsten.

In een uitgelekt gesprek tussen twee Turkse spionnen in Duitsland wordt Den Haag aangeduid als een commandocentrum voor de Turkse inlichtingendienst, schrijft De Telegraaf maandag.

Heimelijke audio-opname

Het gaat om een heimelijke audio-opname van een gesprek tussen de Koerdische spion en zijn opdrachtgever, waarover de krant zegt te beschikken. De twee bespreken een lijst met daarop ‘Koerdische oproerkraaiers’ – vermoedelijk leden van de Koerdische terreurorganisatie PKK – die moeten worden uitgeschakeld.
Als de spion aangeeft meer geld nodig te hebben, zegt de functionaris van de inlichtingendienst dat hij daarom zal vragen bij zijn superieuren: ‘Ik vlieg naar Den Haag om met mijn meerderen de details van dit thema te bespreken.’

Volgens De Telegraaf komt de conversatie op een gegeven moment op het vermoorden van tegenstanders. Over een Koerdische activist: ‘Het is niet mogelijk om haar met precisie uit te schakelen. Ze verandert te vaak van plek (…) ze wordt daarnaast ook nog goed beschermd omdat ze voormalig parlementslid is.’

Oorlog tegen de PKK

Dat Koerden ook in Nederland worden aangevallen, is goed mogelijk. In januari 2013 werden drie vrouwelijke Koerdische activisten doodgeschoten in de Franse hoofdstad Parijs. Zij zetten zich in voor de belangen van de Koerden. Het openbaar ministerie in Frankrijk bevestigde dat de moordenaar, ene Omer Güney, banden had met de Turkse inlichtingendienst MIT.

Turkije voert al decennialang een bloedige oorlog uit tegen de Koerdische PKK, die vooral actief is in het zuidoosten van Turkije. De terreurorganisatie is in Nederland officieel verboden, maar het stuit de Turken enorm tegen de borst dat veel PKK-aanhangers desondanks kunnen gaan en staan waar ze willen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalt geregeld uit naar West-Europese landen die de PKK onderdak bieden.