G20

Rutte: ‘Relatie te slecht om te praten met Erdogan’

07 juli 2017

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) zal op de G20 in Hamburg geen warme woorden wisselen met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens Rutte zijn de gemoederen sinds de Turkijerel in maart nog niet tot bedaren gebracht.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Rutte vindt dat de Turkse regering zich onmogelijk heeft opgesteld, en is daar sindsdien niet op teruggekomen.

Deze week ontstonden nieuwe spanningen, toen bekend werd dat de Turkse vicepremier Tugrul Türkes naar Apeldoorn wilde komen om de staatsgreep in Turkije te herdenken. Dat staat de Nederlandse regering niet toe. Dit bezoek van de bewindsman is niet gewenst, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezien de huidige relatie tussen Turkije en Nederland wil het kabinet voorkomen dat de vicepremier naar Nederland komt. De Unie van Europese Turkse Democraten had Türkes uitgenodigd voor de herdenking van de mislukte coup van vorig jaar. Op 11 juli heeft de herdenking plaats, in het congrescentrum Orpheus in Apeldoorn.

Spanningen Turkije en Nederland

De Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) dringt erop aan dat de Nederlandse ambassadeur in Turkije weer naar de ambassade toe mag. Dat zou in elk geval een begin van het herstel aan de verhoudingen zijn. ‘Sinds maart is er weinig verbetering zichtbaar,’ stelt Asscher. De relatie tussen Turkije en Nederland staat op scherp, na de diplomatieke rel die begin maart plaatshad. Twee Turkse ministers probeerden naar Nederland te komen, om campagne te voeren voor een omstreden referendum over de uitbreiding van de macht van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het kabinet ontnam de landingsrechten van het vliegtuig waarin minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu naar Nederland kwam. Toen minister van Familiezaken Fatma Kaya per auto aankwam in Rotterdam, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) dat zij tot ongewenst vreemdeling was verklaard. Kaya werd naar Duitsland begeleid, waar de minister vandaan kwam.

Herdenking van gruwelijke coup

Vorig jaar, op 15 juli 2016, probeerden militairen de regering van Erdogan af te zetten. Bij de staatsgreep vielen tussen de 270 tot 350 doden. Sinds de coup regeert Erdogan met ijzeren vuist: naar aanleiding van het onderzoek naar de staatsgreep werden tienduizenden ambtenaren ontslagen, en duizenden verdachten opgesloten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.