nederland

Partijen zijn er ‘nog lang niet’ na overleg over cijfers

05 juli 2017Leestijd: 2 minuten

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bekijken sinds vorige maand samen met informateur Gerrit Zalm of er een kabinet tussen de vier partijen mogelijk is. Rutte, Buma, Pechtold en Segers hebben opnieuw advies nodig van experts.

Woensdagochtend spreken zij voor de tweede keer met de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Kim Putters. Putters was vorige week ook al bij een overleg van de vier partijen, die onder leiding van informateur Gerrit Zalm kijken of zij een kabinet kunnen vormen.

Lees uit Elsevier Weekblad: een paar inhoudelijke wenken voor Zalm >

De partijleiders spraken eerder vandaag ruim 3,5 uur met elkaar. Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zijn de vier partijen ‘er nog lang niet’.  Er is dinsdag over de cijfers gesproken, zei Alexander Pechtold (D66).

Struikelblokken

Deze week is het de bedoeling dat het kwartet de ‘hete hangijzers’ bespreekt. Europese samenwerking, migratie, het klimaat en medisch-ethische kwesties worden besproken in de Stadhouderskamer op het Binnenhof.

Het migratievraagstuk bleek bijvoorbeeld tijdens de voorgaande, mislukte formatieronde met GroenLinks het struikelblok. Tot twee keer toe, want in mei ging het ook mis met de partij van Jesse Klaver.

Problemen doemen op

Ook bij de medisch-ethische vraagstukken, zoals de door D66 vurig gewenste actieve donorregistratie en ‘voltooid leven’,  doemen er problemen op. Hierin is de kloof tussen D66 enerzijds en het CDA en de ChristenUnie anderzijds groot. Zaterdag brachten Segers en zijn adjudant Carola Schouten een bezoek aan homobelangenorganisatie COC.

Volgende week gaan de onderhandelaars een paar dagen op een andere locatie vergaderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.