Defensie

Opleidingen commando’s stilgelegd om veiligheidsrisico

13 juli 2017

De elite-eenheid van het Nederlandse leger, het Korps Commandotroepen, heeft een belangrijk deel van zijn trainingen voor de rest van het jaar opgeschort. Jelte Groen, de hoogste baas van de commando’s, vindt dat de materiële situatie bij het leger te slecht is om garant te staan voor de veiligheid van de mensen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dat blijkt uit een mail die in handen is van RTL Nieuws. Sinds juni, toen de mail is verzonden, zijn in totaal zestig verschillende opleidingen voor de speciale eenheden niet verzorgd. Het gaat onder meer om parachutespringen, duiken en werken met explosieven.

Commandant Groen mailt de commandant der landstrijdkrachten Leo Beulen, om te vertellen dat hij door het slechte materieel het niet verantwoord vindt om de trainingen te verzorgen. Ook de commando’s die al in functie zijn, mogen geen schietoefeningen meer houden vanwege het gebrekkig materiaal.

Groen wil niet garant staan voor de veiligheid bij andere opleidingen, daarom neemt hij het verstrekkende besluit. Volgens RTL Nieuws heeft dit gevolgen voor 19 commando’s in opleiding. Het ministerie van Defensie laat weten dat een deel van de opleiding inmiddels weer in gang is gezet.

Ongeluk op schietbaan

De maatregel wordt genomen na een ongeluk op een schietbaan in het Brabantse Ossendrecht. Daar stierf een commando tijdens  een schietoefening in maart 2016.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid schoot defensie tijdens de schietoefening tekort. Eerder liet het ministerie van Defensie weten dat de schietoefeningen alleen in Ossendrecht zijn stopgezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.