OM eist celstraf tegen CDA-wethouder na seksaffaire met 16-jarige

19 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Het gemeentehuis van Gorinchem - Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een fikse celstraf geëist tegen de voormalige CDA-wethouder Eeuwit K. uit Bleskensgraaf. Hij had in het voorjaar van 2015 een stiekeme seksuele relatie met een 16-jarig meisje.

Volgens de officier van justitie heeft K. (33) misbruik gemaakt van zijn positie en overwicht in de verhouding met het meisje. Hij verdient volgens het Openbaar Ministerie dan ook een celstraf van anderhalf jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Hij kende haar van de kerk

De CDA’er was ten tijde van de affaire fractievoorzitter van zijn partij. Hij heeft toegegeven dat hij een korte seksuele relatie met het tienermeisje had. De politicus was indertijd ook getrouwd, en kende het meisje omdat ze naar dezelfde kerk gingen. Ook was zij de oppas van zijn kinderen.

De heimelijke relatie zou slechts een paar weken hebben geduurd. K. was naar eigen zeggen ‘hartstikke verliefd’ op haar. ‘Voor mij was ze een volwassen vrouw. Ik heb spijt dat ik haar in mijn overspel heb betrokken,’ verklaarde hij in april, tijdens het begin van de strafzaak. Volgens hem was er sprake van wederzijdse liefde.

Stemmingmakerij, vindt advocaat van K.

De relatie voltrok zich in het geniep, maar kwam in de openbaarheid toen het meisje in februari 2016 – op aanraden van de dominee – naar de politie stapte en aangifte deed. Een complete verrassing voor K., die inmiddels was gepromoveerd tot wethouder in Gorinchem. De verdenking kostte hem zijn functie op het gemeentehuis, en ook zijn oude werkgever – de politie – wilde hem niet meer terugzien.

Zijn advocaat Adriaan Norenburg vroeg om vrijspraak. Volgens hem is er stemming gemaakt over de moraal van de verdachte, terwijl hij en het meisje ‘vrij waren om een relatie te beginnen’. Het meisje werd volgens hem niet gedwongen.

Seks met een minderjarige tussen de 16 en de 18 is in Nederland in principe niet verboden, maar volgens de officier van justitie is er in dit geval sprake van machtsmisbruik door K. De rechter in Rotterdam spreekt zich op 2 augustus uit over de zaak.