Litouwen

Nederlandse NAVO-soldaten teruggeroepen na vechtpartij

18 juli 2017Leestijd: 1 minuut

Vier Nederlandse soldaten zijn door de Litouwse politie opgepakt na een vechtpartij. De militairen zouden een Litouwer hebben mishandeld. Ook hadden ze te veel gedronken. Het ministerie van Defensie heeft de militairen per direct teruggehaald naar Nederland.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Volgens Litouwse media hebben twee van de militairen op 1 juli een man in het gezicht geslagen en geschopt. Dat meldt dagblad Trouw. Volgens Litouwse media ontstond het conflict nadat de vier soldaten een rekening niet wilden betalen. De Nederlandse politie wil dit niet bevestigen, omdat het onderzoek naar de vier soldaten nog loopt.

De vier militairen maakten deel uit van een NAVO-bataljon, dat onder leiding staat van Duitsland. Het bataljon neemt deel aan de operatie Enhanced Forward Presence.

NAVO-militairen

Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 krijgen de Baltische staten meer militaire steun van de NAVO. Omdat er momenteel geen militair conflict in Litouwen is, zijn incidenten als dat op 1 juli erg slecht voor het draagvlak onder de lokale bevolking.

Nederland heeft Litouwen verzocht de verdere afhandeling over te laten aan het ministerie van Defensie. Het ministerie wil de vier soldaten zelf berechten.

Een woordvoerder van Defensie zegt tegen Trouw dat de mannen nog in dienst zijn: ‘Zolang het onderzoek niet is afgerond, is alleen sprake van een ordemaatregel.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.