Nederlands-Marokkaanse plofkraakbende duikt weer op in Duitsland

23 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Geldautomaat doelwit plofkraak Foto: ANP

De West-Duitse stad Solingen heeft dit weekeind te maken gehad met een grote plofkraak. Vermoedelijk zit de Nederlands-Marokkaanse bende, die dit jaar al meer dan zestig plofkraken pleegde, achter de misdaad.

Al jaren worden Duitse grensprovincies geteisterd door een bende die de afgelopen tijd honderden plofkraken pleegde. Het betreft een bende Nederlanders van Marokkaanse afkomst uit de regio Utrecht.

Professionaliteit

Vorig jaar werd slechts een kwart van de zaken opgelost. De politie heeft het nakijken, zo blijkt. De kraak in de nacht van vrijdag op zaterdag werd gepleegd in Solingen.

De politie spreekt van ‘een verschrikkelijke mate van professionaliteit’. Alles wijst erop dat het inderdaad de ervaren bende is waar West-Duitse steden al zo lang last van hebben. Deze bende bestaat vooral uit mannen tussen de twintig en deertig jaar. De meeste zijn familie van elkaar, anderen kennen elkaar van het straatleven.

Na het misdrijf reden de daders hard weg in auto’s met gedoofde lichten. Zelfs een helikopter van de politie moest aan de klopjacht te pas komen, maar de agenten konden de criminelen niet in de kraag vatten.

Gevaarlijk en duur

Bij een plofkraak blazen de misdadigers een geldautomaat op, vaak met gas. De bankbiljetten die in de automaat zitten, nemen zij mee. Het misdrijf wordt ‘de moderne versie van een bankoverval’ genoemd. In 2016 is op deze manier voor meer dan 2,8 miljoen euro schade veroorzaakt.

In 2016 zijn meerdere daders omgekomen bij verkeersongelukken. Zo botste een Audi in maart rond Emsland op een vrachtwagen en reed tegen een boom. Een man uit Utrecht overleed ter plaatse, twee anderen raakten zwaargewond. De politie vond een vuilniszak vol geld in de auto.

Bij plofkraken laten de daders een ravage achter foto: AFP

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.