Turkije

Nederlander opgepakt in Istanbul voor kritiek op Erdogan

31 juli 2017

Turkije heeft een Nederlander gearresteerd, omdat hij kritiek had geuit op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De Turkse Nederlander werd met zijn gezin opgepakt bij aankomst op het vliegveld van Istanbul. Hij mag het land niet uit.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dat meldt dagblad Trouw. Volgens het Turkse Openbaar Ministerie zou hij president Erdogan hebben beledigd. De man kreeg van justitie te horen dat hij al langere tijd wordt onderzocht. Zijn vrouw en kind werden kort na de arrestatie vrijgelaten. De man zou kritiek hebben geuit op Erdogan op sociale media. Hij noemde de Turkse president onder meer ‘een dief’ en ‘een dictator’.

Gülen

Tijdens zijn verhoor werd hem meerdere malen gevraagd of hij aanhanger is van de Gülenbeweging. De beweging van de Turkse geestelijk leider Fethullah Gülen, wordt door Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup van 15 juli vorig jaar.

De Turkse regering wil dat de Verenigde Staten, waar Gülen verblijft, de prediker uitlevert. Na de coup werd in Turkije op grote schaal jacht gemaakt op aanhangers van Gülen. Tienduizenden verdachten werden ontslagen of gearresteerd.

Uitreisverbod

Daags na het verhoor is de Nederlander vrijgelaten, maar hij mag het land niet uit. Hij moet voor de rechter komen en moet in Turkije zijn proces afwachten, zegt het Turkse Openbaar Ministerie. Hij heeft een uitreisverbod gekregen. Het gezin van de man is inmiddels terug in Nederland, volgens Trouw. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de man de enige Nederlander die Turkije om politieke redenen niet mag verlaten.

Twee weken geleden scherpte Duitsland het reisadvies aan voor Duitsers die naar Turkije op vakantie gaan. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, nam de maatregel toen Turkije de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner oppakte voor ‘deelname aan een terroristische organisatie’.

Vorig jaar april werd Metro-columnist Ebru Umar in Turkije vastgehouden. Ze kreeg twee weken huisarrest omdat ze zich kritisch had uitgelaten over de Turkse regering. Umar werd onder druk van de Nederlandse regering vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.