Migratie

Meer nareizigers dan asielzoekers uit Eritrea

18 juli 2017Leestijd: 1 minuut

Het aantal nareizigers uit Eritrea is de afgelopen vijf kwartalen gegroeid en is in 2017 groter dan het aantal asielzoekers. In het tweede kwartaal van dit jaar kwamen er 685 nareizende gezinsleden en 365 asielzoekers naar Nederland.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Minderjarige asielzoekers

In totaal bereikten in het tweede kwartaal van 2017 bijna 8.000 asielzoekers en nareizigers Nederland. De grootste groep was afkomstig uit Syrië, de een na grootste groep uit Eritrea. Meer dan de helft van de Eritrese asielzoekers en nareizigers is minderjarig.

Vorig jaar kwam een groot deel van deze minderjarige asielzoekers aan in Nederland zonder begeleiding van een volwassene, aldus het CBS.

Het aantal migranten uit veilige landen als Marokko, Algerije en Albanië nam verder af. Deze asielverzoeken worden vaak afgewezen, omdat de mensen die er vandaan komen in de regel veilig zijn.

Marokko weigert asielzoekers terug te nemen

Deze asielzoekers maken dus dikwijls geen kans op een verblijfsvergunning. Het is de bedoeling om hen snel uit te zetten. Maar dat lukt niet in alle gevallen, blijkt. Zo schreef het AD maandag dat er nog zeker 1.000 kansloze asielzoekers verblijven in asielzoekerscentra.

Van die 1.000 komen er zo’n 700 uit landen als Marokko, Algerije, Albanië en Georgië, valt op te maken uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Een land als Marokko weigert bijvoorbeeld om sommige asielzoekers terug te nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.