Onderwijs

Islamschool lokt leerlingen met gratis laptops

15 juli 2017

Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam (SIO) probeert al jaren een islamitische middelbare school op te richten. Om nieuwe leerlingen te paaien, belooft de stichting nu bij inschrijving een gratis laptop of elektrische fiets.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dat meldt De Telegraaf. Het ministerie van Onderwijs en de gemeente Amsterdam maken zich grote zorgen over de mogelijke oprichting van de islamitische middelbare school. Het ministerie laat onder meer weten dat het niet toegestaan is om gratis laptops of fietsen aan te bieden met overheidsgeld dat voor onderwijs is bedoeld. Volgens SIO is daar geen sprake van.

SIO deelt formulieren uit in moskeeën, waarin de op te richten school wordt aangeprezen. Volgens De Telegraaf wemelt het formulier van de taalfouten. ‘De SIO biedt de mogelijkheid met extra twee lesuren per dag kosteloos de Edele Koran te memoriseren,’ staat geschreven in het rondgedeelde  formulier. ‘Dit doe je naast de reguliere onderwijstijd in een vier jaar durend cursus. Voor meer info zie schoolgids. Meld je aan?’

Chaperonnes mee op schoolreisje

De school wil onder meer dat jongens en meisjes apart van elkaar gymnastiekles krijgen. Ook moeten meisjes die meegaan op schoolreisje worden begeleid door een chaperonne.

Sander Dekker, VVD-staatssecretaris van Onderwijs, is uiterst kritisch over de op te richten school: ‘Het ene akkefietje volgt op het andere. Nu dit weer. Het bestuur probeert leerlingen te trekken met elektrische fietsen en laptops.´ Tegen De Telegraaf benadrukt hij dat onderwijsgeld niet is bedoeld voor lokkertjes: ‘Daar zien wij altijd streng op toe.’

Deadline 1 augustus

Volgens de Raad van State kan Dekker de oprichting van de school alleen tegenhouden als hij hard kan maken dat SIO niet voldoende leerlingen zal trekken. De stichting heeft tot 1 augustus om te beginnen met het geven van onderwijs. De tijd dringt voor de islamitische school, wat een verklaring is voor de lokkertjes.

D66-wethouder Simone Kukenheim reageert boos op de beloofde douceurtjes: ‘Het is schandalig, want er is nog helemaal geen sprake van een school. Het is ongelooflijk dat je ouders lokt met cadeaus.’ Volgens de voorzitter van SIO, Soner Atasoy, gaat de oprichting van de school gewoon door: ‘Met of zonder centen van de staat.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.