MH17

In beeld: ‘Indrukwekkende’ ceremonie MH17-monument in Vijfhuizen

17 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Bij de onthulling van het Nationaal  Monument MH17 in Vijfhuizen waren vandaag tweeduizend nabestaanden aanwezig. Ook het koningspaar was bij de ceremonie. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib noemde de plechtigheid ‘indrukwekkend’.

In Vijfhuizen, bij luchthaven Schiphol, zijn 298 bomen geplant in een groen lint: voor ieder slachtoffer een boom. Aan elke boom hangt een kaartje, met de naam van een slachtoffer.

Verdriet en de toekomst

In het midden van het lint staat het hart van het monument, een ronde vorm van roestvrijstaal. Daarachter is een muur van verroest staal gemaakt, die het verdriet van de nabestaanden symboliseert.

Volgens kunstenaar Ronald A. Westerhuis verbeeldt een gat in die muur de blik op de toekomst, voorbij het verdriet. Vanuit de lucht gezien lijken de zilverkleurige ronde vorm en de gebogen muur op een oog, dat naar boven kijkt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zonnebloemen

Maandag 17 juli werd de vliegramp met de boeiing 777 (vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur), die zich precies drie jaar geleden voltrok, herdacht. Het vliegtuig stortte neer in Oost-Oekraïne, nadat het was geraakt door een Buk-raket.

Samen met zeventien basisschoolleerlingen uit Vijfhuizen legde het koningspaar maandag zonnebloemen bij het monument. Leden van het demissionaire kabinet waren aanwezig, onder wie premier Mark Rutte, minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie), evenals de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.