nederland

Dijsselbloem speculeert niet over aftreden na Asschers eis

05 juli 2017

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de Voorjaarsnota, waarin het kabinet aangeeft welke mee- en tegenvallers er zijn. In het debat werd minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) aan de tand gevoeld over meer geld voor leraren, een eis van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Asscher zette de verhoudingen in het kabinet in juni op scherp door te dreigen geen handtekening te zetten onder de begroting voor 2018. Hij wil dat er extra geld wordt uitgetrokken voor leraren. Zo niet, dan kan het zomaar zijn dat hij de begroting niet steunt. Dijsselbloem gaf Asscher vorige week al gelijk. Het zijn ‘volstrekt legitieme eisen‘, vindt de minister van Financiën.

Volgens Dijsselbloem is het zeker niet Asschers bedoeling om uit het demissionaire kabinet te stappen, al vermoedt hij wel dat zijn partijgenoot voet bij stuk houdt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hakken steviger in het zand

Woensdag gaat Dijsselbloem verder in op Asschers dreigement. Hij laat in het midden of hij zal aftreden als het demissionaire kabinet geen akkoord bereikt over extra geld voor de lerarensalarissen. ‘Ik speculeer niet over aftreden. Ik doe het of ik doe het niet. Ik maak dat pas bekend als ik aftreed,’ zei Dijsselbloem.

Na kritische vragen van SP en CDA liet hij wel weten dat de PvdA-bewindslieden nooit akkoord zullen gaan met beleid waar zij zich niet achter kunnen scharen. ‘We kunnen geen begroting medepresenteren als er niets bijkomt voor de leraren,’ aldus Dijsselbloem, die daarmee  de PvdA-hakken toch steviger in het zand zet.

Dijsselbloem verantwoordelijk

De formatie verloopt traag. Het kan nog wel even duren voordat er een nieuw kabinet op het bordes staat. Dijsselbloem is daarom, als (demissionair) minister van Financiën, vermoedelijk ook dit jaar nog verantwoordelijk voor het opstellen van de Miljoenennota. Daar wordt mee begonnen in augustus. Op Prinsjesdag – de derde dinsdag in september – wordt de Miljoenennota vervolgens gepresenteerd.

Niet kies

Bij coalitiepartner VVD reageerden ze boos op Asschers dreigement. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra –  Ruttes adjudant tijdens de formatiegesprekken – was geërgerd. Hij noemt het ’niet kies’ dat Asscher zijn wil oplegt aan het demissionaire kabinet.

Als Asscher over dit soort zaken wil meepraten, moet hij aanschuiven bij de kabinetsformatie, zegt ook VVD-leider Mark Rutte. ‘We hebben vier jaar lang heel goed samengewerkt, maar dit stelt me een beetje teleur.’ De premier verwees in zijn reactie naar minister van Onderwijs Jet Bussemaker (ook PvdA), die de hand op de knip houdt voor de leraren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.