Taalgebruik

Storm van reacties op genderneutraal omroepen NS

28 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De reacties op het besluit van de NS om voortaan genderneutraal taalgebruik te hanteren stromen binnen. De reacties zijn van zowel positief als negatief.

LHBT-belangenorganisatie COC hoopt dat in navolging van de NS meer bedrijven hun klanten ‘genderneutraal’ gaan aanspreken.

‘Kleine moeite’

Bij de NS stromen de vragen over de verandering binnen. De NS vervangt de aanhef ‘dames en heren’ in omroepberichten door ‘beste reizigers’. Volgens het COC doet het bedrijf mensen die zichzelf man noch vrouw voelen daar een groot plezier mee. Het is bovendien een kleine moeite en ‘niemand heeft er last van’, aldus het COC.

Trainbow, een club die binnen de NS streeft naar diversiteit, noemt het besluit ‘van grote symbolische waarde’.

Maar er zijn ook negatieve reacties. De PVV vindt bijvoorbeeld dat de NS ‘totaal de weg kwijt is’. ‘D66-gedram’, vindt de partij het besluit van de NS. De vervoerder kan zich beter richten op het op tijd laten rijden van de treinen, twitterde PVV-leider Geert Wilders vrijdagochtend. Ook heeft de partij Kamervragen over de zaak gesteld. De PVV wil onder meer weten wat er gebeurt met NS-personeel dat weigert mee te werken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

PVV-Kamerlid Roy van Aalst vraagt de regering er bij de NS op aan te dringen ‘de verantwoordelijke D66-mutsen die dit bedacht hebben’ te ontslaan. Met het vrijgekomen geld kunnen dan echte problemen worden aangepakt, zoals de vele vertragingen van NS-treinen en mishandeling van conducteurs.

Exacte cijfers over transgenders zijn wazig

Ook rijzen er vragen over voor hoeveel mensen genderneutraliteit nu daadwerkelijk van belang is. Cijfers daarover zijn moeilijk te geven. Kennisinstituut Movisie berekende in 2015 dat ongeveer een op de 250 mensen transgender is. De meesten daarvan zijn ‘geboren in het verkeerde lichaam’, dus mensen die zich man voelen maar het lichaam van een vrouw hebben, of andersom. Een minderheid van de transgenders voelt zich zowel man als vrouw, ertussenin of geen van beiden, maar daar zijn geen exacte cijfers over bekend.

Het besluit van de NS komt in navolging op dat van de gemeente Amsterdam, dat eerder deze week liet weten in de communicatie met inwoners meer rekening te gaan houden met mensen die genderneutraal taalgebruik wensen, en iedereen te zullen aanspreken met ‘beste bewoners’ of ‘beste Amsterdammer’.

Ook vervoerder Arriva vervangt mogelijk het ‘beste dames en heren’ door ‘beste reiziger’. Naar aanleiding van het besluit van de NS gaat Arriva zich intern beraden op omroepen met genderneutraal taalgebruik.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.