Rotterdam

Door blunder justitie gaat radicale moslim Mounir E. vrijuit

25 juli 2017

VVD-minister Stef Blok van Justitie is onzorgvuldig geweest bij het gebiedsverbod voor een geradicaliseerde moslim. Door het geblunder van de minister wist Mounir E. niet voor welke wijken het gebiedsverbod gold.

De 34-jarige Syriëganger Mounir E. werd vervolgd vanwege lidmaatschap van een verboden organisatie. In 2014 stond zijn naam op een ledenlijst van de terroristische organisatie Islamitische Staat. Recent werd hij vrijgesproken, maar justitie ontving na zijn vrijlating nieuwe signalen van radicalisering.

Wat te doen met Nederlanders die zich aansloten bij Islamitische Staat? Die blijken toch liever te willen terugkeren dan op het slagveld te sneuvelen. ‘IS is niet de ware religie’ >>

Geen verantwoording

Daarom kreeg Mounir E. te maken met de Tijdelijke Wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding, zo meldt het AD vandaag. Door de wet mocht Blok hem een gebiedsverbod opleggen en een enkelband laten dragen, ook al is hij nog niet veroordeeld.

Bij het opleggen van het gebiedsverbod heeft Blok verzuimd aan te geven om welke straten het precies ging. Advocaat Bart Nooitgedagt, raadsman van Mounir E., zegt dat de geradicaliseerde man daarom niet wist waar hij wel en niet mocht komen. Dat betekent dat hij zich niet voor de rechter hoeft te verantwoorden voor overtreding van het gebiedsverbod.

Onzorgvuldigheid

E. werd tijdens het marathonweekend in Rotterdam aangehouden in het centrum van de stad. Hij mocht niet in die straten komen, aldus de politie. De Rotterdamse rechtbank geeft aan dat de minister inderdaad fout zat. Ook justitie zelf erkent dat er sprake was van ‘onzorgvuldigheid’.

Tijdens de marathon in Rotterdam begin april werd E. aangehouden. De politie vreesde dat hij een aanslag wilde plegen. Vlak na de marathon kwam de vermeende jihadist weer vrij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.