Den Bosch

Benoeming burgemeester Den Bosch loopt uit op een ‘slagveld’

14 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De benoeming van de nieuwe burgemeester van ‘s-Hertogenbosch is ontaard in een bestuurscrisis. Naar aanleiding van een informatielek bij de benoemingscommissie, begint de rijksrecherche een onderzoek. Dit gebeurt op nadrukkelijk verzoek van Wim van de Donk (CDA), de commissaris van de Koning van Noord-Brabant.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De procedure om een nieuwe burgemeester te benoemen, is strikt geheim. Een benoemingscommissie gaat het gesprek aan met een aantal sollicitanten, en omdat het om een politieke benoeming gaat, blijven de mededingers naar de functie anoniem. Dat voorkomt gezichtsverlies voor afgewezen kandidaten.

Zo lek als een mandje

De benoemingscommissie die de nieuwe burgemeester van ‘s-Hertogenbosch moet aanwijzen, blijkt echter zo lek als een mandje. De namen van een aantal sollicitanten lekten uit, en het Brabants Dagblad publiceerde dinsdag een reconstructie van de benoemingsprocedure.

Het Brabants Dagblad wist te vertellen dat Jam Hamming (PvdA) op het laatste moment zijn kandidatuur introk, terwijl hij beoogd burgemeester was. Hamming koos voor hetzelfde ambt in de stad Zaandam. Te elfder ure werd Jack Mikkers (VVD), de huidige burgemeester van Veldhoven, gevraagd. Mikkers, nu beoogd burgemeester van ‘s-Hertogenbosch, liet woensdag weten nog steeds veel zin te hebben in het ambt.

Ook noemde de krant de naam van Rianne Donders (CDA), de huidige burgemeester van Roermond. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zou ook gesolliciteerd hebben, maar mocht niet op gesprek komen.

‘Een slagveld aangericht’

Volgens Tom Rombouts (CDA), de vertrekkende burgemeester van de stad, heeft de commissie ‘een slagveld aangericht’. Rombouts zegt dat in een interview met dagblad Trouw: ‘Ik zie het lek van deze week ook niet als incident. De afgelopen jaren zijn er met enige regelmaat vanuit onze organisatie details uit grote en vertrouwelijke beleidsdossiers openbaar gemaakt. Dat is zéér ernstig.’

Ronald Plasterk, demissionair PvdA-minister van Binnenlandse Zaken, wilde na de ministerraad niet reageren op het informatielek in ‘s-Hertogenbosch. Wel liet hij weten dat dergelijke lekken ‘erg beschadigend’ zijn. ‘Mensen moeten vrij zijn te solliciteren, en weten dat het in die vertrouwelijkheid blijft,’ zegt Plasterk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.