Islam

‘Amsterdam financierde lessen bij salafistische moskeeën’

04 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Jonge Amsterdammers konden tot voor kort lessen volgen bij een reeks omstreden moskeeën in Amsterdam, op kosten van de gemeente. Gezinnen met lage inkomens hadden recht op een scholierenvergoeding, die ook aan salafisme-lessen kon worden besteed.

Uit onderzoek van SP-wethouder Arjan Vliegenthart naar het vergoedingsbeleid blijkt dat koran- en godsdienstlessen bij bekende salafistische bolwerken konden worden gedeclareerd.

‘Tienduizenden euro’s voor omstreden moskeeën’

VVD-raadslid Marianne Poot zegt tegen Elsevier Weekblad dat er aan godsdienstlessen in totaal 320.000 euro is uitgekeerd. In de meeste gevallen gaat het om koranlessen of godsdienstlessen bij moskeeën.

‘Dat betekent dat er bij een aantal omstreden moskeeën voor tienduizenden euro’s aan koranlessen zijn gevolgd. Dat is kwalijk.’ Poot hekelt ook het feit dat Vliegenthart eigenlijk niet wilde luisteren naar de gemeenteraad. ‘Hij vond dat we ons er niet mee moesten bemoeien.’

Het VVD-raadslid heeft vragen gesteld. ‘Ik wil het naadje van de kous weten,’ zegt Poot. Nader onderzoek moet preciezer uitwijzen bij welke moskeeën de lessen door de gemeente zijn gefinancierd.

Moskeeën ‘gekaapt door salafisten’

Op de lijst van instanties waarbij lessen zijn gevolgd die vervolgens werden gedeclareerd bij de gemeente, staat een aantal beruchte namen.

Bij El Tawheed konden cursussen worden gevolgd, moskee waar leden van de Verhofstadgroep, onder wie Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, inspiratie vonden.

Op de lijst staat ook de Arrayan-moskee, waarvan een deel van het bestuur wordt gevolgd door de veiligheidsdiensten vanwege mogelijke banden met terroristische organisaties. De telefoongesprekken van de voorzitter van het bestuur worden afgeluisterd door de autoriteiten. Genoemd wordt ook de Amsterdamse Al Karama-moskee, die ‘wordt gekaapt door salafisten’.

Stoppen met vergoeden islamlessen

Het vernietigende rapport van Vliegenthart komt naar aanleiding van onderzoek op verzoek van raadslid Poot. Poot en andere raadsleden verzetten zich eerder tegen de besteding van de scholierenvergoeding bij moskeeën.

Langzaamaan nemen salafisten Amsterdamse moskeeën over. Meer >>

De meerderheid van de raad wilde religieuze lessen uitsluiten van de vergoeding, hoewel Vliegenthart zich daartegen verzette. In mei werd de gemeente gedwongen te stoppen met het vergoeden van religieuze lessen.

‘Ik begrijp dat het moeilijk is dit allemaal te checken, maar in het huidige tijdsgewricht had ik wel verwacht dat er beter was gecontroleerd,’ zegt Poot. ‘Nu blijkt dat de gemeente indirecte subsidie heeft gegeven aan organisaties waar salafistische en radicaliserende krachten zijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.