nederland

Zalm: Heikele onderwerpen volgende week al aan bod

28 juni 2017

De lastige onderwerpen in de formatie tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komen volgende week aan bod. Dan gaan de partijen onder meer in discussie over medisch-ethische kwesties en het klimaat, zo laat de nieuwe informateur Gerrit Zalm weten.

Eerst nodigen de partijen opnieuw wat adviseurs uit en bespreken ze de stand van het land, aldus Zalm tijdens zijn eerste persconferentie.

Weerstand bij D66

Lange tijd was er weerstand bij D66 over het aanschuiven van de ChristenUnie aan de onderhandelingstafel. Die weerstand had vooral te maken met meningsverschillen over medisch-ethische vraagstukken, zoals de vrijwillige levensbeëindiging (voltooid leven). Die vraagstukken worden volgende week dus al behandeld, evenals het klimaat, migratie en Europese samenwerking.

Migratie vormde bij de eerste onderhandelingen met GroenLinks de splijtzwam. De verwachting is dat dit onderwerp bij de huidige partijen minder een probleem zal vormen. Zalm wil niet alle onderwerpen dichtmetselen in een regeerakkoord: ‘Regeren is niet koken uit een kookboek,’ aldus Zalm.

Zalm vertelde woensdagavond dat de vier partijen in principe iedere werkdag zowel in de ochtend als in de middag zullen vergaderen. Een papadag is er dus niet bij. Wel nemen de onderhandelaars een korte zomervakantie omdat hun gezinnen de afgelopen maanden ‘nogal zijn verwaarloosd’. Over twee weken vergaderen de fractieleiders bovendien een paar dagen buiten Den Haag op een geheime locatie, en blijven ze daar ook waarschijnlijk slapen.

Begroting opstellen

Donderdag laten de fractievoorzitters zich voorlichten door kopstukken van het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën. VVD-leider en premier Mark Rutte moet zich door zijn verplichtingen af en toe excuseren bij de onderhandelingen, erkende Zalm. In dat geval moet zijn secondant Halbe Zijlstra het in zijn eentje zien te rooien.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Over zijn voorganger Herman Tjeenk Willink zei Zalm dat het ‘lastig’ is om in zijn schoenen te staan, vanwege de ‘vele lof’ die hij kreeg toegezwaaid. ‘Maar ik ga het toch proberen.’

Zalm wil geen uitspraken doen over hoe lang de formatie nog gaat duren. Hij sluit niet uit dat er begin augustus nog geen nieuwe regering is. In dat geval moet het huidige demissionaire kabinet van VVD en PvdA de begroting voor volgend jaar opstellen. Ook gaf hij aan de komende tijd zuinig te zijn met geven van informatie over de onderhandelingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.