Politiek

Deze politici stapten de afgelopen tijd over naar DENK

08 juni 2017

Selami Coskun, voormalig PvdA-raadslid in Roermond, sluit zich aan bij DENK. Wie zijn er de afgelopen tijd nog meer overgestapt?

Coskun was voorheen actief als eenmansfractie. In december 2016 stapte hij uit de PvdA, nadat Lodewijk Asscher het landelijke partijleiderschap had gewonnen. Asscher deed in 2014 uitlatingen over de sympathie voor Islamitische Staat onder Turkse en Marokkaanse jongeren. Hierop eiste Coskun – zelf van Turkse afkomst – excuses, maar kreeg die niet. The Post Online meldt dat Coskun nu is overgestapt naar DENK.

Minderhedenpartij

De afgelopen maanden stapten er meerdere raadsleden over naar de jonge partij. In oktober kondigde het Alkmaarse PvdA-raadslid Mohamed Keskin aan zich aan te sluiten bij de DENK. Keskin zei dat hij zich niet langer kon inzetten voor een partij die de schuld voor de moeizame integratie van moslims neerlegt bij mensen zoals hij.

In diezelfde maand meldde het Leidse SP-bestuurslid Mustafa Kus op Facebook ook over te stappen naar DENK. Het voormalig bestuurslid zag aanvankelijk niks in een minderhedenpartij, maar kwam daar later op terug. Kus hoopt met zijn overstap ‘het evenwicht te herstellen tegen de PVV’.

Vertrouwensbreuk

Eind november sloot het Veenendaalse D66-raadslid Gökhan Çoban zich aan bij DENK. Çoban stapte uit de D66-fractie na een vertrouwensbreuk in het college van burgemeesters en wethouders.

Of een raadslid zomaar kan overstappen verschilt per gemeente. Zowel Mohamed Keskin als Gökhan Çoban kunnen DENK niet formeel vertegenwoordigen, aangezien de nieuwe partij niet meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zij wachten de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 af. Het Roermondse raadslid Selami Coskun mag zich wel formeel aansluiten bij DENK.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.