Vrijgesproken IS-terrorist opgepakt bij Marathon Rotterdam

13 juni 2017Leestijd: 2 minuten
De man zou hebben gezinspeeld op een aanslag op de Rotterdamse marathon - Foto: ANP

Tijdens de marathon van Rotterdam in april heeft de politie een jihadist aangehouden. Mounir E. (34) uit Spijkenisse had een gebiedsverbod gekregen voor het marathon-weekend, omdat er een risico bestond dat hij daar een aanslag zou plegen.

Maar het lukte hem dat weekend toch om in de buurt van het evenement te komen, meldt NRC Handelsblad. Hij werd opgepakt en na zondag weer vrijgelaten. De marathon van Rotterdam werd in het tweede weekend van april gehouden.

Zinspelen op een aanslag

Mounir E. heeft zich in 2014 aangesloten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Zijn naam prijkt op een uitgelekte ledenlijst van de terreurgroepering. Na terugkeer in Nederland zou hij in 2015 hebben gezinspeeld op een aanslag. Medewerkers van het Rotterdamse openbaar vervoersbedrijf RET hoorden hem zeggen: ‘Er gaat vandaag iets moois gebeuren op de marathon. Boem!’.

E. werd in april dit jaar vrijgesproken van terrorisme vanwege gebrek aan bewijs. Maar vlak voor zijn vrijlating legde minister van Justitie Stef Blok (VVD) hem een meldplicht, enkelband en gebiedsverbod op voor het centrum van Rotterdam tijdens het marathon-weekend. Het Openbaar Ministerie had namelijk signalen van radicalisering bij hem opgepikt.

Vergelijkbaar met hooligan-wet

Een gebiedsverbod mag sinds 1 maart worden toegepast bij potentiële terroristen die nog geen strafbaar feit hebben gepleegd. Sinds de invoering van de maatregel heeft de minister twee keer een mogelijke terrorist een gebiedsverbod of meldplicht opgelegd. De maatregel is te vergelijken met de voetbalwet, waarbij hooligans zich moeten melden op het politiebureau wanneer hun club een wedstrijd speelt.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De advocaat van E. heeft bezwaar aangetekend tegen de arrestatie. De man zou naar eigen zeggen met het OV naar Rotterdam zijn gereisd, zonder te weten dat dit binnen het verboden gebied valt.

De dreiging is tot nu toe onder de pet gehouden. Volgens het OM komt het vaker voor dat dergelijke aanhoudingen niet bekend worden gemaakt.