#formatie

Herhaling van zetten: Pechtold wil GroenLinks

01 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Onder informateur Herman Tjeenk Willink is een nieuwe fase in de formatie begonnen. Het ziet ernaar uit dat alle partijen weer hun oorspronkelijke posities innemen. D66-leider Alexander Pechtold benadrukte vanmiddag te hopen op een coalitie van ‘het motorblok’ met GroenLinks. Een variant met de ChristenUnie lijkt definitief van de baan.

Nu onder Tjeenk Willink een nieuwe formatiefase is aangebroken, hoopt een aantal partijen dat GroenLinks weer in beeld komt als mogelijke regeringspartij. Vooral bij D66 en VVD leeft de hoop dat partijleider Jesse Klaver tot onderhandelen bereid is. ‘Mijn inzet is een kabinet dat progressief en conservatief verbindt. Daar beantwoordt een kabinet met GroenLinks wel aan,’ zegt Pechtold donderdagmiddag.

Maar volgens Klaver zijn de verschillen nog altijd heel groot. ‘Het is aan deze informateur om te kijken of hij misschien toch nog een lichtpuntje ziet waardoor het mogelijk zou zijn uit deze inhoudelijke impasse te komen,’ zei de GroenLinks-leider na afloop van zijn gesprek met Tjeenk Willink. Hij wilde verder niet ingaan op het gesprek om Tjeenk Willink ‘niet voor de voeten te lopen’.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ziet geen grotere rol weggelegd voor zijn partij in de nieuwe fase van de formatie. Voor een soepele samenwerking tussen CU en D66 is een klein wonder nodig.

Segers sprak vandaag met Tjeenk Willink. De PvdA’er moet de impasse doorbreken en zorgen dat er beweging in de formatie komt. Woensdag ontving Tjeenk Willink Mark Rutte (VVD) en Sybrand Buma (CDA), de leiders van de twee partijen waarmee hoogstwaarschijnlijk een kabinet wordt gevormd.

Ook Tjeenk Willink hoopt nog steeds op meerderheidskabinet. Lees verder >>

D66 vindt CU niet gewenst

Nadat de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks waren geklapt, werd Segers’ partij als tweede keuze genoemd. De CU-leider heeft nooit daadwerkelijk plaatsgenomen aan de onderhandelingstafel: tijdens de verkennende gesprekken met D66 moesten de partijen concluderen dat een kabinet met zowel de ChristenUnie als de partij van Alexander Pechtold er niet in zit.

De kans dat de ChristenUnie aansluit bij het ‘motorblok’ in de nieuwe fase, acht Segers niet erg groot. Weer wacht hij op een uitnodiging van D66. De partij weigert aan te schuiven, tenzij duidelijk is dat ze gewenst is. ‘Maar daarvan hebben we kunnen vaststellen dat in elk geval van de kant van D66 die wens er niet is. Dan staat daar ook een punt,’ aldus Segers.

GroenLinks en ChristenUnie logische opties

Het gesprek tussen Segers en Pechtold liep uit op een fiasco, onder meer omdat Pechtold te stellig zou zijn geweest over bepaalde medisch-ethische onderwerpen. Volgens Segers had de D66-leider een reeks eisen gepresenteerd waaraan de ChristenUnie moest voldoen, voordat de partij mocht plaatsnemen aan de formatietafel.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Toch weigert Segers vooralsnog  uit te sluiten dat zijn partij aanschuift. ‘Er kunnen wonderen plaatsvinden, ik geloof daarin, maar het zou wel een wonder zijn,’ zegt de christelijke politicus na afloop van het gesprek met Tjeenk Willink.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.