nederland

Segers: ik wil wel, maar informateur moet checken of ik gewenst ben aan formatietafel

21 juni 2017

Informateur Herman Tjeenk Willink moet aan VVD, CDA en D66 vragen of ChristenUnie daadwerkelijk gewenst is aan de formatietafel. CU-leider Gert-Jan Segers wil wel in gesprek met de partijen, maar dat moet wel ergens toe leiden.

Segers sprak woensdag aan het eind van de ochtend met informateur Tjeenk Willink. Nu Lodewijk Asscher officieel een streep heeft gezet door regeringsdeelname van de PvdA, is Segers enthousiaster over het vooruitzicht om met VVD, CDA en D66 te praten over een nieuw kabinet.

CU als serieuze optie

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze  nieuwsbrief >>

Toch gaat hij niet zomaar aan tafel met de partijen. Segers was al langer bang dat zijn partij een ‘tussengerecht’ zou worden. Hij wil er zeker van zijn dat een optie met CU serieus wordt overwogen, en dat zijn partij niet wordt uitgenodigd om de stilte op te vullen.

Nu PvdA-leider Lodewijk Asscher definitief ‘nee’ heeft gezegd tegen informateur Herman Tjeenk Willink, heeft de CU eindelijk de duidelijkheid waar ze zo lang op heeft gehoopt. De informateur zou alle andere opties bewust hebben weggestreept, om tot een coalitie met de ChristenUnie te komen. Het grote verschil tussen de christelijke partij en D66 van Alexander Pechtold vormt nu het belangrijkste struikelblok.

Vorige keer liep het gesprek tussen Pechtold en Segers uit op een fiasco. Over medisch-ethische onderwerpen verschillen de partijen zeer. Het is belangrijk dat D66, net als VVD en CDA, zeker weten dat een kabinet met ChristenUnie mogelijk en logisch is. Als dat het geval is, wil Segers graag aan tafel.

Pechtold zegt in een reactie dat zijn partij nu nog niet klaar is om Segers zomaar uit te nodigen. Eerst wil hij horen wat de CU-leider heeft besproken met informateur Tjeenk Willink. Pechtold spreekt deze week waarschijnlijk nog met Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Pechtold over het gesprek met Segers.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Stevige positie Segers

Hoewel de partij slechts vijf zetels in de Tweede Kamer heeft, lijkt CU de enige mogelijke optie voor een meerderheidskabinet. Als VVD, CDA en D66 deel willen uitmaken van een coalitie met een meerderheid in beide Kamers, kan dat alleen als er compromissen worden gesloten met Segers.

Na het wegstrepen van de PvdA bleef ChristenUnie over, waardoor de positie van Segers is versterkt. Of Segers nu zelf met eisen komt, moet nog blijken. Wel zijn er al mogelijke oplossingen geopperd, waardoor lastige kwesties pas over een paar jaar aan bod komen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.