#formatie

Segers wijst door naar Asscher voor formatiegesprekken

17 juni 2017

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft de optie om bij de coalitieonderhandelingen aan te schuiven opnieuw afgewezen. Niet zijn partij, maar de PvdA moet aanschuiven bij de onderhandelende partijen VVD, CDA en D66.

 

Wanhopig zoeken naar vierde partij

Donderdag sprak informateur Herman Tjeenk Willink lang met VVD, CDA, en D66 en doet dat ook komende dinsdag weer. In een poging een meerderheidskabinet te vormen wordt er wanhopig gezocht naar een vierde partij om het zetelaantal van 75 te overschrijden.

In een interview met het AD laat Segers weten er niets in te zien: ‘Ze gaan nu met z’n drieën iets knutselen waar een vierde partij moet aanschuiven. Het speelveld is dan niet gelijk. We zijn geen tussengerecht, geen opvulling van drie partijen om op te tellen naar 76 zetels. We zetten niet ons handtekening bij het kruisje.’

Asscher wil ook niet

Segers wijst naar de PvdA van Lodewijk Asscher. ‘De PvdA heeft de voorkeur van D66, de partij kan instemmen met de onderhandelde migratieparagraaf en sluit inhoudelijk niemand uit. Als ik volgende week een uitnodiging krijg, zal ik de informateur adviseren om maar met de PvdA te gaan praten.’

Maar PvdA-leider Lodewijk Asscher bedankte al herhaaldelijk voor de eer. Nadat er vrijdag opnieuw speculaties opkwamen over een mogelijke regeringsdeelname van de PvdA, verklaarde Asscher dat zijn partij echt de tijd nodig heeft om te herstellen van het historische verlies tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Ook zaterdag zegt hij: ‘Wij zullen het landsbelang dienen vanuit de Tweede Kamer. Aanschuiven bij het motorblok VVD, CDA en D66 gaan we echt niet doen.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Maar Segers voert de druk op de PvdA, die volgens hem aan het ‘dralen’ is, op. ‘Als Asscher echt niet wil, laat hem dat dan ook op inhoudelijke gronden uitleggen, zoals Tjeenk Willink eerder ook andere partijen heeft gevraagd.’

Mocht Asscher echt definitief nee zeggen, dan is Segers wel weer bereid om opnieuw na te denken over een plaats aan de onderhandelingstafel. Hij stelt daar wel de voorwaarde bij dat er met de vier partijen onderhandeld wordt over de onderwerpen waar de partij eerder met D66 niet uitkwam. Het gaat daarbij om medisch-ethische kwesties zoals het voltooid leven-voorstel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.