Schuift CU aan bij formatiegesprek? Dit zegt Segers over migratiedeals

13 juni 2017Leestijd: 3 minuten
Segers Foto: ANP

De formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn mislukt, meldde informateur Herman Tjeenk Willink maandagavond. Langzaam maar zeker komt toch ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers weer in beeld. Hoe denkt hij over het onderwerp waarover de partijen het niet eens werden?

Net als tijdens de eerste formatiepoging, klapte de tweede ronde toen bleek dat de afstand tussen de partijen op het gebied van migratie te groot is. Al snel bleek dat GroenLinks geen handtekening wilde zetten onder het voorstel van informateur Tjeenk Willink, omdat het plan niet de bescherming zou bieden aan oorlogsvluchtelingen waar ze recht op hebben, aldus Klaver.

Aanpassingen van Klaver

In eerste instantie leek het obstakel migratie te zijn overwonnen, maar GroenLinks-leider Jesse Klaver had nog wat aanpassingen. Daaronder viel onder meer zijn eis om 5.000 tot 25.000 extra vluchtelingen op te nemen in Nederland. De andere partijen gingen daar niet mee akkoord.

Ook de opvang in eigen regio blijft een probleem. Volgens Klaver wil zijn partij ‘alleen afspraken maken met landen buiten de Europese Unie over het terugsturen van politieke vluchtelingen als niet alleen de juridische waarborgen (…) maar ook de waterdichte garanties voor de bescherming van de vluchtelingen op papier staan’.

GroenLinks verzet zich al langer tegen deals met Noord-Afrikaanse landen, waarbij Nederland financiële steun verleent voor opvang in de regio. Nederland stuurt vervolgens migranten terug naar het land in kwestie, waar de opvang wordt geregeld.

‘Libië-deal is onvermijdelijk’

Hoe kijkt de ChristenUnie naar dit soort deals? Voor de verkiezingen zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers duidelijk het ‘eens’ te zijn met de stelling ‘een Libië-deal is onvermijdelijk’ die het Nederlands Dagblad hem voorlegde. ‘Er moet in Noord-Afrika onder strikte voorwaarden opvang komen. Libië is een volstrekte chaos. We kunnen het niet aan hen overlaten hoe mensen worden opgevangen. De VN-vluchtelingenorganisatie moet daarbij betrokken zijn. Als goede en veilige opvang geregeld kan worden, is zo’n deal een optie.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De ChristenUnie staat op het gebied van klimaat en migratie dicht bij de partij van Jesse Klaver (GroenLinks). Of hij wel akkoord was gegaan met het voorstel van Tjeenk Willink, is nog onduidelijk.

Wel geeft Segers aan niet zomaar migranten uit bijvoorbeeld Turkse kampen op te willen nemen. ‘Het draagvlak voor de opvang van asielzoekers staat enorm onder druk door de toestroom van mensen die geen echte vluchtelingen zijn. Voor hen is er hier geen ruimte. Om barmhartig te blijven, moeten we erkennen dat we de last van de wereld niet volledig op onze schouders kunnen nemen.’

Binnen de ChristenUnie is de man to watch misschien wel Joël Voordewind. Het doorgewinterde Tweede Kamerlid stond aan de wieg van bijvoorbeeld het Kinderpardon, en wil dat Nederland meer verantwoordelijkheid neemt in tijden van migratiecrises.

Gaat D66 in zee met ChristenUnie?

Na de eerste formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks, schoof Segers kort aan tafel met D66-leider Alexander Pechtold. De gesprekken liepen op niets uit, onder meer omdat Pechtold een lijst met eisen zou hebben gehad, waaraan Segers moest voldoen om een plekje te verdienen aan de formatietafel.

Segers zegt dinsdag dat de situatie ‘onveranderd’ is. Volgens de CU-leider heeft Pechtold de deur dichtgedaan. ‘Pas als hij van gedachten verandert, komen wij in beeld.’

D66 geeft aan dat de partij niet in een kabinet wil met de ChristenUnie. De partij hoopt dat de SP of de PvdA een einde maakt aan de blokkades die ze hebben opgeworpen, om aan te sluiten bij de VVD, CDA en D66. Pechtold sluit nog niet uit dat de partijen in zee gaan met gedoogsteun van de ChristenUnie.

Progressief D66 staat vooral op het gebied van medisch-ethische lijnrecht tegenover de ChristenUnie. Toch zegt de voorzitter van jongerenvereniging de Jonge Democraten wel wat te zien in samenwerking met de ChristenUnie, op voorwaarde dat de stappen niet worden teruggedraaid die D66 heeft gemaakt op het gebied van bijvoorbeeld wietregulering en andere ethische kwesties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.