formatie

Rutte verbijsterd dat overleg stukliep op ‘detail’

13 juni 2017

VVD-leider Mark Rutte is ‘ontzettend teleurgesteld’ en ‘verbijsterd’ dat het overleg tussen zijn partij, het CDA, D66 en GroenLinks is mislukt. Volgens hem was het allemaal onnodig.

‘Het is op iets vastgelopen waar zelfs de meest linkse regering in Europa mee kan instemmen,’ zegt de VVD-voorman dinsdag.

‘Fatsoenlijke afspraken’

Volgens informateur Herman Tjeenk Willink zijn de onderhandelingen blijven hangen op het migratievraagstuk. Niet de eerste keer, want bij de eerste formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks ging het precies zo. Rutte begrijpt niet waarom het in de gesprekken met GroenLinks niet is gelukt om afspraken te maken. Het ging om ‘fatsoenlijke afspraken’, zegt de premier, waarbij de internationale verdragen zouden worden nageleefd: het is mislukt op slechts ‘een detail in de onderhandelingen’.

Lees het commentaar van Eric Vrijsen over Klavers onbegrijpelijke nederlagenstrategie >Eric Vrijsen

‘Ik heb dinsdagavond en woensdag meer dan acht uur onder leiding van de informateur met (GroenLinks-leider) Jesse Klaver erover gesproken. Dat leidde toen tot niets. Vervolgens donderdag kwam er wel een doorbraak. Dat is dit weekend weer vastgelopen.

Gisteren bleek het voor hem niet mogelijk om dit te doen, aldus Rutte. Klaver kon niet akkoord gaan met de verdragen waarbij landen financiële steun ontvangen om teruggestuurde migranten op te vangen. Het is namelijk goed mogelijk dat de Europese Unie, net als met Turkije, migratiedeals moet sluiten met Afrikaanse landen om migratiestromen aan banden te leggen.

Aanvullende eisen

Klaver eiste meer veiligheid en bescherming van de migranten: ‘Oorlogsvluchtelingen moeten de bescherming krijgen waar ze recht op hebben.’ Daarnaast wilde hij extra 5.000 tot 25.000 extra vluchtelingen naar Nederland halen.

Dat stuitte de drie andere partijen – en vooral VVD en CDA – tegen de borst. Conclusie: het is niet mogelijk om met deze vier partijen een kabinet te vormen, hoezeer informateur Tjeenk Willink ook zijn best deed. Rutte wilde vandaag ingaan op de vraag of de GroenLinks-delegatie op het laatste moment nog met aanvullende eisen kwam.

De echte hobbel volgens Klaver

Klaver weerspreekt dat in elk geval. Tegenover BNR Radio zegt hij het geen eis was. ‘Dat is niet iets geweest waarop het is gebroken, omdat er geen draagvlak voor was. De echte hobbel die er lag, was of mensen ook nog in Europa in de vluchtelingenprocedure terechtkomen.’

De GroenLinks-leider dacht op een gegeven moment dat ze eruit waren. Maar toen bleek er toch nog ‘een meningsverschil’ en klapte de boel. Klaver roept andere partijen op te gaan praten over de vorming van een nieuw kabinet. Een coalitie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is verkeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.