Rutte opnieuw geconfronteerd met boze Groningers

16 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Protest bij bezoek van Rutte aan Groningen - Foto: ANP

Enkele tientallen Groningers zijn vanmiddag bij elkaar gekomen in Appingedam om te protesteren tegen het bezoek van premier Mark Rutte aan Groningen. Hij is in de provincie om te praten over de omstreden gaswinning.

Zo’n 30 demonstranten versperden Rutte de weg bij een steunpunt van het Centrum Veilig Wonen. Ze droegen spandoeken, toeters en sirenes bij zich.

Geen concrete toezeggingen

Ze riepen leuzen als: ‘Rutte komt er niet meer in’. Ook doet de premier volgens deze demonstranten alleen maar loze beloftes. De premier sprak de actievoerders toe en verzekerde hen dat hij een einde wil maken aan de ‘bestuurlijke spaghetti’. Daarmee verwijst hij naar de manier waarop het kabinet met de problemen in Groningen als gevolg van de gaswinning is omgegaan.

‘Ik begrijp dat de Groningers hun vertrouwen helemaal hebben verloren, en dat zal ik vandaag ook niet kunnen herstellen,’ zei Rutte. Hij kon de actievoerders verder ook geen concrete toezeggingen doen. Naast het centrum in Appingedam bezocht hij ook een tijdelijke basisschool in Loppersum, een gemeente die relatief vaak werd getroffen door de aardbevingen. Vervolgens neemt hij een petitie ‘Laat Groningen niet Zakken’ in ontvangst van cabaretier Freek de Jonge, waarna hij een besloten bijeenkomst heeft met bestuurders en gedupeerden.

Pauw en Jinek

Het was niet de eerste keer dat Rutte geconfronteerd werd met emotionele Groningers. In maart zat de premier bij de talkshow Pauw en Jinek, waar ook een aantal boze burgers uit die provincie waren uitgenodigd. Het werd een gênante vertoning, nadat Rutte de groep probeerde uit te leggen dat de gaswinning in Groningen al verminderd werd.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Al snel werd er gejoeld en geschreeuwd en werden allerlei leuzen naar de premier geroepen. ‘Nee, nee, nee,’ ‘bullshit’, ‘u bent premier-onwaardig’. Een aantal mensen hield vellen papier omhoog met de tekst ‘not my premier’. Rutte liet zich niet van de wijs brengen. Hij had wel moeite met het formuleren van zijn antwoord, omdat de boze Groningers hem veelal niet lieten uitspreken.