#formatie

Roemer wil VVD en CDA uit elkaar trekken

15 juni 2017

SP-leider Emile Roemer wil dat VVD en CDA ‘elkaar loslaten’. Roemer sprak donderdagochtend met informateur Herman Tjeenk Willink, en was ruim vijf kwartier bij hem binnen.

Tjeenk Willink onderzoekt na het mislukken van de eerdere twee pogingen nog altijd welke regering er mogelijk is. VVD, CDA, en D66 onderhandelden eerder met GroenLinks maar dat mislukte tot twee keer aan toe. In beide gevallen bleek migratiebeleid het struikelblok.

Moeilijke opdracht

Tjeenk Willink staat voor de moeilijke opdracht om de formatie opnieuw op gang te brengen. D66 wil niet met de ChristenUnie in een kabinet. De PvdA heeft regeringsdeelname na het historische verlies tijdens de verkiezingen uitgesloten, en de PVV – de tweede partij van Nederland – is voor bijna alle partijen geen optie.

Roemer pleit ervoor dat de combinatie van VVD, CDA en D66 uit elkaar wordt getrokken. Als VVD en CDA elkaar loslaten, kan een van beide partijen proberen een stabiel meerderheidskabinet te vormen, zegt Roemer na afloop van zijn gesprek met Tjeenk Willink. Een meerderheidskabinet is iets wat zowel Tjeenk Willink als premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma graag willen.

Geen VVD

Roemer verklaarde eerder pertinent niet met de VVD van Mark Rutte te willen samenwerken. Een coalitie van VVD, CDA, D66 en SP zou er daarom dus niet inzitten. Maar de SP wil wel meeregeren in een linkser kabinet met Buma als premier. Roemer heeft altijd volgehouden te hopen op een kabinet op links, zonder VVD.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Ook donderdag zegt hij zich aan zijn verkiezingsbelofte te houden, en dus niet in zee te gaan met de VVD. Samen met de liberalen vreest Roemer een ‘clash-huwelijk’. Hij ziet naar eigen zeggen zelfs geen muizengaatje. ‘Dan moet je aanschuiven bij een rechts blok van 71. Dan zit je met 14 tegen 71 aan te boksen,’ zegt hij over een kabinet met VVD, CDA en D66.

Na het afhaken van GroenLinks is de SP de eerste partij die door de informateur is uitgenodigd als mogelijk vierde partij voor het kabinet met VVD, CDA en D66. Woensdag praatte Tjeenk Willink al met Rutte en Buma, die beiden een kabinet met de ChristenUnie wel zien zitten. D66 ligt daar echter dwars: die wees de christelijke partij meermaals af, vooral vanwege de verschillende meningen over medisch-ethische kwesties als voltooid leven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.