amsterdam CS

Raar: incident met auto staat niet op beeld

13 juni 2017Leestijd: 3 minuten

De 45-jarige automobilist die zaterdagavond mensen aanreed op het Amsterdamse Centraal Station is vrij. Maar het gekke is dat er, ondanks de vele camera’s op en rond het Stationsplein, geen beelden zijn van het incident. Vragen blijven.

De automobilist is intussen weer op vrije voeten. Hij blijft nog wel verdachte in de zaak wegens overtreding van de Wegenverkeerswet. Het Openbaar Ministerie beslist later over vervolging.

Op geen van de camera’s is iets te zien van de aanrijding. Dat zijn er ongeveer vijftien, dus dat is wel opmerkelijk. ‘Je kan niet elke vierkante meter in beeld brengen,’ zegt politiewoordvoerder Rob van der Veen daarover tegen de Amsterdamse zender AT5. ‘En dit stukje , waar de aanrijding heeft plaatsgehad, heeft buiten de camera’s gezeten.’

Ronddraaiende camera

Pal naast de metro-ingang, waar de man op het muurtje botste en zeven toeristen verwondde. hangt een zogenoemde 360 graden-camera aan een trampaal. Die camera heeft de aanrijding dus niet vastgelegd volgens de politie. De politie gaat er vanuit dat er geen opzet in het spel is, maar wilde eerst alles uitsluiten. Vandaar dat de man nog een paar dagen vastzat.

‘We gaan er vanuit dat hij onwel is geraakt door een lage bloedsuikerspiegel, maar dat willen we wel eerst met 100 procent zekerheid weten,’ zei een politiewoordvoerder maandag tegenover Elsevier Weekblad. ‘Hij (de autobestuurder, red.) werkt heel goed mee en vindt het vreselijk wat er is gebeurd.’

Speculaties

Op sociale media wordt volop gespeculeerd of het niet toch een aanslag was. In elk geval dat hier een luchtje aan zit. Want wat deed de auto immers op die plek waar geen auto’s mogen komen? Diverse getuigen en omstanders spreken de lezing van de politie tegen.  Zo zou de auto eerder al met hoge snelheid vanuit westelijke richting naar de tramhalte aan de Westzijde van het Centraal Station zijn gereden.

Lees hier meer over wat getuigen zagen: het was een ‘geïrriteerde automobilist’ >

2017-06-10 00:00:00 AMSTERDAM - Politie verricht onderzoek voor het centraal station van Amsterdam waar zich een incident met een auto heeft voorgedaan. ANP EVERT ELZINGA

Een andere omstander is verbaasd over de lezing van de politie dat de man onwel werd. ‘Ik zag de auto staan op de tramrails en dacht nog “goh, als er een aanslag komt, dan is dit het”.’ De bestuurder werd aangesproken door twee agenten. Ik heb er even naar gekeken en liep toen door. Ik was zo’n honderd meter verder toen de wagen er dus vandoor scheurde. In mijn beleving is de man opzettelijk gevlucht voor de politie. Maar dat hoor je niet terug.’

Insulinepomp

De man weet volgens de politie ‘niet hoe hij in het centrum van Amsterdam is terechtgekomen’. Volgens Van der Veen is de automobilist vandaag meegenomen naar het ziekenhuis waar zijn insulinepomp is uitgelezen. Ook is er bloed afgenomen dat onder de loep wordt genomen door het Nederlands Forensisch Instituut.

Er worden geen mededelingen gedaan over zijn afkomst noch over de nationaliteit van de toeristen. Maar Elsevier Weekblad achterhaalde maandag dat drie van de geraakte toeristen Israëliërs zijn. Dat werd bevestigd door de Israëlische ambassade in Nederland. De drie zijn intussen ontslagen uit het ziekenhuis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.