economie

Belastingbetaler de dupe van slome formatie

12 juni 2017Leestijd: 2 minuten

2018 dreigt een ‘verloren jaar’ te worden op het gebied van lastenverlichting nu de kabinetsformatie zo lang duurt. De staatskas is voller en een aantal partijen beloofde belastingverlichting voor werkenden, maar omdat er nog geen nieuw kabinet is, zal het strenge beleid uit 2012 nog van toepassing zijn.

Daarvoor waarschuwt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in De Telegraaf. De krant meldt dat de partijen aan de formatietafel geen haast hebben. Ondertussen werkt het demissionaire kabinet van de VVD en de PvdA aan een begroting voor 2018. Deze zal gebaseerd zijn op het regeerakkoord van 2012, en zal dus weinig lasten verlichtende maatregelen bevatten.

Nivelleringsfeestje gaat door

Zo gaat het nivelleringsfeestje nog een jaar door. ‘Op belastinggebied moeten er tijdig veel voorbereidingen getroffen worden,’ aldus Dijsselbloem. ‘Hoe sneller er een nieuw kabinet is, hoe beter. Dat meen ik echt.’

Toen de onderhandelingsgesprekken met VVD, CDA, D66 en GroenLinks twee maanden na de verkiezingen mislukten, sloeg Dijsselbloem al alarm. De begroting was ‘in potlood’ voor een overgroot deel al klaar in mei, aldus de demissionair minister tegen BNR. ‘Als je de hervormingen op 1 januari volgend jaar zou willen laten ingaan, ben je nu al te laat.’

Kabinet rekent op miljardenmeevaller

Nu augustus nadert, lijkt het er inderdaad op dat het demissionaire kabinet uiteindelijk verantwoordelijk wordt voor de begroting van 2018. Het is onduidelijk of het beleid van bezuinigingen dat in 2012 werd doorgevoerd – toen bleek dat Nederland maar moeizaam uit de crisis kwam – ook daadwerkelijk wordt doorgezet.

Begin deze maand kwam aan het licht dat het kabinet dit jaar verwacht bijna 8 miljard euro meer aan belastingen en premies op de halen. De staatskas profiteert van de aantrekkende economie, zo blijkt uit de Voorjaarsnota, de tussentijdse update van de begroting van dit jaar. Zo’n meevaller zou het kabinet er juist toe kunnen zetten lasten voor werkende Nederlanders te verlichten.

Beleidsarme agenda

Dat er voorlopig geen kabinet is, en dus geen nieuw beleid wordt gevoerd, zorgt bij meer groepen voor onrust. De Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel hoopt op een kabinet voor eind juli, en het liefste met de ChristenUnie.

#Formatie: ‘Motorblok’ spreekt stiekem toch weer met Klaver. Lees verder >>

Medio augustus wordt de begroting voor 2018 vastgesteld. ‘Als er niet snel een nieuw kabinet komt, zitten we met een beleidsarme agenda,’ aldus VBM. Voor de werknemers van de krijgsmacht zijn nieuwe investeringen van levensbelang, stelt de vakbond.

Sinds Herman Tjeenk Willink als nieuwe informateur is aangewezen, zijn de partijen die in eerste instantie plaatsnamen aan de formatietafel – VVD, CDA, D66 en GroenLinks – weer in gesprek over een mogelijk regeerakkoord. Mochten de gesprekken tussen deze partijen toch stuklopen, lijkt er geen andere optie behalve een minderheidskabinet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.