Utrecht

18-jarige terreurverdachte: IS-volgeling of gamer?

21 juni 2017

De politie heeft een 18-jarige verdachte opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. De terreurverdachte werd afgelopen donderdag gearresteerd in Utrecht. Volgens zijn advocaat Louis de Leon, is de jongen geen IS-sympathisant, maar verstrikt geraakt in de duistere krochten van het internet.

Volgens het Landelijk parket van het Openbaar ministerie heeft de verdachte propaganda van terreurgroep Islamitische Staat verspreid. Zo zou hij onder meer gewelddadige video’s hebben gedeeld. Volgens De Leon klopt hier niets van: ‘Een storm in een glas water. De Leon doet zijn verhaal tegen het AD: ‘Hij spreekt niet eens Arabisch.’

De jongen zou video’s maken van computerspelletjes zoals Grand Theft Auto. Daarmee zou hij een IS-video gesimuleerd hebben. Dit zou door IS-sympathisanten zijn opgepikt. ‘Zo is mijn cliënt in hun vizier gekomen,’ aldus de Leon.

Volgens het OM was hij mogelijk betrokken bij een terroristisch misdrijf. Waar het precies over gaat, kan het OM niet aangeven.

Onderzoek AIVD

Daarnaast wordt gedacht dat hij anderen zou hebben geïnstrueerd hoe ze springstof  moeten maken.

Naar aanleiding van onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst kwam de politie de verdachte op het spoor. De jongen is voor twee weken in bewaring gesteld en is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Het is onduidelijk of de verdachte direct is gelieerd aan Islamitische Staat. Een woordvoerder geeft aan dat het Openbaar Ministerie daar niet van uitgaat. Ook zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de jongen zelf plannen had voor een aanslag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.