#formatie

Pechtold en Segers opgetogen over formatiediner: ‘Smaakt naar meer’

21 juni 2017

Na een etentje in het Indonesische restaurant Garoeda in Den Haag, zijn zowel D66-leider Alexander Pechtold als ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers positief gestemd. Beide mannen wilden niet al te veel kwijt over de inhoud van de gesprekken, maar er zouden ‘zowel politieke als a-politieke onderwerpen’ zijn besproken.

‘Een voedzame maaltijd, smaakt naar meer,’ zei Pechtold na afloop. Segers sprak van ‘een goede basis’. ‘Het is aan de informateur om nu de volgende stap te zetten,’ voegde hij er nog aan toe. Bij het etentje waren ook Carola Schouten, die vermoedelijk Segers’ secondant wordt aan de onderhandelingstafel, en D66-medewerker Wouter Koolmees aanwezig.

Premier Mark Rutte reageerde voorzichtig op het diner: ‘Ik heb de indruk dat het niet de verkeerde kant opgaat,’ zei hij woensdagavond na afloop van een bijeenkomst met EU-collega’s van de Benelux, de Baltische staten en de Noord-Europese lidstaten in Den Haag.

Groot verschil tussen partijen

De ChristenUnie is – na herhaaldelijke afwijzingen van de PvdA van Lodewijk Asscher en de gestrande pogingen met GroenLinks – de laatst mogelijke coalitiepartner voor de drie partijen. Waar Pechtold eerder op de dag nog hard to get speelde en zei nog niet met de christelijke partij te willen praten, geeft hij nu toch aan met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in gesprek te gaan tijdens een diner. ‘Formeren is dineren,’ aldus Pechtold bij binnenkomst.

Segers wilde eerder van informateur Herman Tjeenk Willink weten of hij wel echt gewenst was aan de formatietafel.  Segers was al langer bang dat zijn partij een ‘tussengerecht’ zou worden. Hij wilde er zeker van zijn dat een optie met CU serieus wordt overwogen, en dat zijn partij niet wordt uitgenodigd om de stilte op te vullen.

Nu Asscher definitief ‘nee’ heeft gezegd tegen Tjeenk Willink, heeft de ChristenUnie eindelijk de gewenste duidelijkheid. De informateur zou alle andere opties bewust hebben weggestreept, om tot een coalitie met de ChristenUnie te komen. Het grote verschil tussen de christelijke partij en D66 van Alexander Pechtold vormt nu het belangrijkste struikelblok.

Vorige keer liep het gesprek tussen Pechtold en Segers uit op een fiasco. Over medisch-ethische onderwerpen verschillen de partijen zeer. Het is belangrijk dat D66, net als VVD en CDA, zeker weten dat een kabinet met ChristenUnie mogelijk en logisch is.

Lastige kwesties later aan bod

Pechtold zei eerder niet zonder meer met Segers te willen gaan praten. Hij wilde eerst weten wat Segers en Tjeenk Willink precies met elkaar hebben besproken. Kennelijk weet hij dat nu.

Na het wegstrepen van de PvdA bleef ChristenUnie over, waardoor de positie van Segers is versterkt. Of Segers nu zelf met eisen komt, moet nog blijken. Wel zijn er al mogelijke oplossingen geopperd, waardoor lastige kwesties pas over een paar jaar aan bod komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.